Myanmarin pääpuolue nimesi presidenttiehdokkaansa – Suu Kyi ei sittenkään ole ehdolla

Suu Kyin ehdokkuus – ja varma voitto – olisi vaatinut perustuslain muutoksen. Siitä puhuttiin, mutta lopulta armeija kiisti muutosaikeet.

Aung San Suu Kyi Kuva: Hein Htet / EPA

Myanmarin suurin puolue, demokratian kansallinen liitto NLD, on nimennyt presidenttiehdokkaakseen puoluejohtaja Aung San Suu Kyin läheisen liittolaisen ja pitkäaikaisen ystävän Htin Kyawin.

Suu Kyin perustamaa hyväntekeväisyysjärjestöä johtava 69-vuotias taloustieteilijä Htin Kyaw on Suu kyin koulu- ja ikätoveri. Vaikka hän on ollut NLD:n jäsen vasta kaksi vuotta, poliittinen sidos on vahva: hänen appensa oli yksi NLD:n perustajajäsenistä, ja hänen puolisonsa on puolueen kansanedustaja.

Htin Kyaw on jokseenkin varma presidentti, sillä virasta päättää parlamentti, jossa NLD:llä on suuri enemmistö. Suu Kyi on tehnyt toistuvaksi selväksi, että tosiasiallinen presidentti on hän itse.  

Ehkä neuvoteltiin, ehkä ei

NLD sai syksyllä murskavoiton Myanmarin ensimmäisissä vapaissa vaaleissa neljännesvuosisataan. Normaalisti tällaisen puolueen johtaja olisi ilmeinen valinta presidentinvirkaan, mutta Myanmarissa esteenä on perustuslaki.

Sen mukaan presidentillä ei saa olla ulkomaista puolisoa tai lapsia, jotka ovat ulkomaan kansalaisia. Suu Kyin edesmennyt mies oli britti. Pariskunnan kahdella pojalla on brittipassi.

Myanmarissa kerrotaan käydyn neuvotteluja perustuslain muuttamisesta. Asevoimat kuitenkin ilmoitti maanantaina, ettei neuvotteluja käydä. Asevoimilla on edelleen parlamentissa vaa'ankieliasema, vaikka Myanmarissa on tapahtunut huomattavaa demokratisoitumista.

Uuden presidentin valinta on lykkääntynyt alkuperäisestä aikataulusta. Tarkkailijat ovat pitäneet sitä merkkinä siitä, että perustuslain muuttamisesta sittenkin neuvoteltiin.

Varapresidentiksi myanmarinkiinalainen

Myanmarissa nimitetään kolme presidenttiehdokasta. Ala- ja ylähuone nimittävät omansa ja asevoimat omansa. Kahdesta hävinneestä ehdokkaasta tulee varapresidenttejä.

Koska NLD:llä on enemmistä molemmissa kamareissa, myös toisen jokseensin varman varapresidentin nimi on jo selvillä.

Hän on NLD:n kansanedustaja Henry Vanthio. NLD:n odotettiin kansanryhmien sovun nimissä valitsevan ehdokkaan jostakin Myanmarin vähemmistöistä. Vantriu on myanmarinkiinalainen.