Fredi: Pylly vasten pyllyä oli aikoinaan raju Euroviisuissa

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Fredi muisteli osallistumistaan Euroviisuihin yhdessä viisuihin säveltäneen Petri Laaksosen kanssa. He esittävät torstaina Helsingissä euroviisuja Anneli Saariston kanssa.

musiikki
Ylen aamu-tv: Fredi näyttää mallia
Ylen aamu-tv: Fredi näyttää mallia

Fredi on edustanut Suomea Euroviisuissa kaksi kertaa. Ensimmäistä kertaa hän oli kisaamassa vuonna 1967 kappaleella Varjoon – suojaan. Toisella kerralla, vuonna 1976, laulaja oli mukana Fredi ja ystävät -kokoonpanolla kappaleella Pump pump.

Ylen aamu-tv:ssä vierraillut Fredi intoutui muistelemaan pylly vasten pyllyä -kappaletta, jonka esityskoreografian teki Aira Samulin. Laulajan mukaan pyllynheilutusliike oli raju ja se herätti paheksuntaa 1970-luvun puolivälissä.

– Katoliset maat eivät oikein tykänneet, koska tytöillä oli esiintymisasuina polvihousut.

Petri Laaksonen, Fredi ja Sari Huovinen tanssivat Pylly vasten pyllyä -kappaletta aamu-tv:n studiossa.
Suomi on valinnut euroviisuedustajan jo 50 kertaa. Kuinka paljon euroviisut ovat muutakin kuin pintakiiltoa ja showta? Euroviisukonkarit Fredi ja Petri Laaksonen käyvät läpi viisuhistoriaa sekä ylistetyn ja parjatun laulukilpailun olemusta ja merkitystä.

"Taas saa maamme hävetä"

Torstaina Helsingin Savoy-teatterissa järjestetään Euroviisu-konsertti, jossa Fredi, Anneli Saaristo ja Petri Laaksonen esittävät viisuja niin Suomesta kuin muualta Euroopasta.

Petri Laaksoselle Euroviisut olivat innoittajana aloittaa työ säveltäjänä. Hänen kynästään ovat syntyneet viisuklassikot Sonja Lumpeen Eläköön elämä (1985) ja Vicky Rostin Sata salamaa (1987).

Euroviisut ovat aina herättäneet suomalaisissa suuria tunteita. Petri Laaksosen muistelee, kuinka Sonja Lumpeen esitys viisukarsinnassa poiki Iltalehteen kipakan yleisönosastokirjoituksen.

– Taas saa maamme hävetä Euroviisujen puolesta. Laulajan kitarisat näkyivät koko ajan. Allekirjoituksena oli Pattilan pysäkinhoitaja Pohjanmaalta.

Euroviisut yhdistää kuin urheilu

Suomi osallistuu tänä vuonna Euroviisuihin jo 50. kertaa. Fredin ja Petri Laaksosen mielestä laulukipailu tuo musiikin avulla eurooppalaiset yhteen.

Fredi muistelee hetkeä, jonka hän koki, kun Euroviisut järjestettiin Helsingissä vuonna 2007.

– Siellä oli tunnelma, joka oli rauhaa ja iloa. Ei ollut minkäänlaisia häiriöitä. Se oli hieno tunnelma.

Laaksosen mukaan viisumusiikki on rauhan ja ystävyyden kieli ihmisille.

– Samalla tavalla kuin urheilu yhdistää, niin myös musiikki ja tässä tapauksessa Euroviisut yhdistää yhden viikon aikana Eurooppaa.

Tänä vuonna Suomea Euroviisuissa Tukholmassa edustaa Sandhja kappalella _Sing it away. _Fredin ja Petri Laaksonen mielestä kappaleen menestymistä kipailussa on vaikea arvioida.

– Siinä on hyvä energinen esiintyjä. Sävelmä ei ole mielestäni kaksinen, mutta esityksen fiilis voi nostaa sitä, Laaksonen arvioi.