1. yle.fi
  2. Uutiset

Kevitsan kaivos myydään ruotsalaisyhtiölle

Kanadalainen kaivosyhtiö First Quantum Minerals on sopinut Kevitsan kaivoksen myymisestä ruotsalaiselle Boliden-kaivosyhtiölle.

Sápmi
Kevitsan kaivos
Vesa Toppari / Yle

Kauppahinta on 712 miljoonaa dollaria eli noin 650 miljoonaa euroa.

Kauppa varmistuu toukokuussa, sillä se vaatiii vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

FQM on jo kauan etsinyt ostajaa Sodankylässä sijaitsevalle kaivokselleen.

Sodankylässä uskotaan uuteen yhtiöön

Sodankylän kunnanjohtajan Viljo Pesosen mukaan kunta oli tietoinen kaupasta. Sodankylän kunta on luottavainen sen suhteen, että omistajavaihdoksesta huolimatta kannattava kaivostoiminta jatkuu.

Kevitsan kaivos työllistää tällä hetkellä noin 600 henkilöä, ja se on Sodankylän toiseksi suurin työllistäjä kunnan jälkeen. Kevitsan kaivos aloitti tuotannon vuoden 2012 lopulla.

FQM suuntaa rahoja Panamaan

Uutistoimisto Reuters uutisoi viime marraskuussa, että First Quantum Minerals aikoo myydä Kevitsan, koska yhtiö on pahasti velkaantunut ja sen tuottamien metallien hinnat ovat alhaalla.

FQM:n toimitusjohtaja Philip Pascall kertoo yhtiön lähettämässä tiedotteessa, että Kevitsan myynti on osa lokakuussa julkaistua laajempaa talouden tasapainottamissuunnitelmaa. Pascallin mukaan yhtiö aikoo keskittyä muun muassa kuparikaivoshankkeeseensa Panamassa (siirryt toiseen palveluun), Keski-Amerikassa.

Päivitetty 10.3.2016 klo 9.20: Sodankylän kunnanjohtajan kommentit ja Kevitsan työntekijöiden määrä. Kello 11 päivitetty Philip Pascallin kommentit ja Reutersin tiedot.

Lue seuraavaksi