Kirjastojen nettipalvelut uudistuvat – sakkoja voi maksaa jo verkkopankissa

Keskisuomalaiset kirjastot ovat uudistaneet 23 kunnan yhteisen verkkokirjaston. Uutta on sakko- ja varausmaksujen maksaminen verkkopankissa, lainahistorian tallentaminen ja lasten kirjastokorttien linkittäminen vanhempien kortteihin. Aikaisemmin vastaavia palveluja on otettu käytttöön vain Helsingin, Espoon ja vantaan HelMet-kirjastossa.

Verkkoliiketoimintaohjelmistot
Keski-Suomen kirjastoissa verkkopalvelut kehittyvät kärkijoukoissa.
Keski-Suomen kirjastoissa verkkopalvelut kehittyvät kärkijoukoissa.Arvo Vuorela / Yle

Keski-kirjastojen verkkokirjaston päivityksessä toteutettiin useita asiakkaiden toivomia uudistuksia. Verkkomaksamisen mahdollisuus helpottaa sakko- ja varausmaksujen suorittamista. Maksaminen tapahtuu sisäänkirjautumisen jälkeen Maksut-sivulla. Alkuvaiheessa verkkomaksaminen on mahdollista Jyväskylässä, Uuraisilla ja Äänekoskella. Verkkomaksuominaisuutta tarjoavia Keski-kirjastoja tulee lisää kevään kuluessa.

Huoltajan maksutiedoissa näkyvät myös alle 15-vuotiaan huollettavan maksut, jotka huoltaja voi maksaa verkossa. Minimimaksu verkkomaksamisessa on yksi euro. Verkkomaksupalvelun Keski-kirjastoille on toteuttanut jyväskyläläinen Paytrail Oyj.

Lainahistoria talteen

Uudistettu verkkopalvelu mahdollistaa kirjastonkäyttäjien lainahistorian tallentamisen. Historia tallentuu, jos asiakas antaa siihen kirjastolle luvan. Asiakas näkee lainahistoriansa verkkokirjaston Lainat-sivulta.

Vanhemmat voivat nyt uusia omalla kortillaan myös lasten lainat. Huoltajan ja alle 15-vuotiaiden huollettavien kortit on linkitetty niin, että huoltaja voi kirjauduttuaan omalla kortillaan uusia myös huollettavien lainat.

Verkkokirjastoon tuli myös uutuusvahti, jonka aktivoimalla asiakas saa tiedon itselleen sopivista uutuuksista joko sähköpostiin tai verkkokirjaston Viestit-sivulle. Sivustolla voi myös seurata automaattisesti päivittyviä varatuimpien ja lainatuimpien teosten listoja.