1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kirjastoauton yllättävä valtti: pieni valikoima kannustaa kirjalöytöihin

Suomea kiertää reilut 130 kirjastoautoa, joiden kirjavalikoima on suppeahko. Toisin kuin isossa kirjastossa, valikoima ei sokaise, vaan kirjoja pystyy käymään helposti läpi.

Kuva: Mari Siltanen / Yle

Kun valinnanvaraa on vähän, tulee luettua melkein mitä vaan. Aamiaispöydässä lukee vaikka maitopurkin kylkeä ja mökillä löytää kiinnostavaa luettavaa vuoden 1987 Valituista Paloista.

Vähän sama ilmiö esiintyy myös Suomen 139 kirjastoautossa. Kun valikoima ei ole valtava, löytää helpommin itselleen sopivia yllättäviäkin kirjoja. Esimerkiksi Ikaalisissakin kiertävän Hämeenkyrön kirjastoauton kyydissä on tilanteesta riippuen 3 500–4 000 kirjaa.

Kun valikoima pysyy sopivan kokoisena, on helppo katsella. Isossa kirjastossa iso valikoima välillä sokaisee.

Tea Pihkoluoma

Tea Pihkoluoma nousi auton kyytiin poikansa kanssa, ja repussa on palautettavana pääasiassa pojan kirjoja kuten Lucky Lukea ja Aku Ankan taskukirjoja. Pihkoluoma itse lainaa pääasiassa terveyskirjallisuutta ja joskus jännityskirjallisuutta höysteeksi. Pienessä tilassa löytöjä tulee kuitenkin tehtyä kuin huomaamatta.

– Viime kerralla tässä oli jonoa ja katselin hyllyjä. Silmiin sattui feng shui -kirja, ja otin sitten sen, sillä se vaikutti kiinnostavalta. Kun valikoima pysyy sopivan kokoisena, on helppo katsella. Isossa kirjastossa iso valikoima välillä sokaisee.

Kirjojen asettelullakin houkutellaan lukemaan uutta

Tietokirjallisuuden eri aloille on varattu parikymmentä senttiä jokaiselle. Kaunokirjallisuutta taas on enemmän, sillä myös lainaushalukkuus vaikuttaa siihen mitä hyllyissä on.

– Aikuisten kirjoissa normaalit romaanit ovat aika pienellä hyllymetrimäärällä, ja dekkareita on sitten enemmän, sillä niitä lainataan paljon, kertoo kirrjastovirjailija Pasi Luhtanen.

Valikoimassa painottuvat myös lasten- ja nuortenkirjat, sillä autolla on useita koulupysähdyksiä. Kirjojen asetteluakin mietitään. Pienten lasten kirjat ovat autossa alhaalla laatikoissa, jotta ne olisi pienenkin ihmisen helpompi ottaa. Uutuushylly taas avautuu suoraan ovesta sisään astuvan nenän eteen.

Kun valikoima on suht suppea, sieltä lähdetään hakemaan jotain muuta, jos ei sitä tiettyä löydy. Otetaan sellaistakin, jota ei ole koskaan lukenutkaan.

Pasi Luhtanen

– Juice Leskisen elämänkerta jäi kerran siitä käsiin, vaikka ei ollut yhtään mielessä sellaista ottaa, sanoo Tea Pihkoluomakin ja hymyilee leveästi.

Pasi Luhtaselle yllätyslainat ovat tuttu ilmiö.

– Päivittäin käy näin. Kun valikoima on suht suppea, sieltä lähdetään hakemaan jotain muuta, jos ei sitä tiettyä löydy. Otetaan sellaistakin, jota ei ole koskaan lukenutkaan.

Korjattu 15.3. klo 13.13: Käytössä on 139 kirjastoautoa.