1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

THL ja Fimea rauhoittelevat rotarokotteesta virinnyttä keskustelua – ”Turvallista ottaa”

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä pyörinyt huhu, jonka mukaan kaksi vauvaa olisi lyhyen ajan sisään kuollut rotarokotteen ottamisen jälkeen. THL:n ylilääkärin mukaan syy-yhteyttä ei ole.

Kuva: Tuula Nyberg / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL rauhoittelee sosiaalisessa mediassa viime aikoina liikkunutta keskustelua rotavirusrokotteen turvallisuudesta.

Sosiaalisen median keskustelupalstoilla ja äitiryhmissä on maaliskuun alussa kiertänyt viestejä, joiden mukaan kaksi pientä vauvaa olisi lyhyen ajan sisään kuollut rotarokotteen ottamisen jälkeen. Kuolemansyyksi on arvioitu rokotetta. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vahvistaa kuulleensa keskusteluista.

– Kyseessä on yksittäinen traaginen kuolemantapaus ja mikään toistaiseksi esiin tullut seikka ei viittaa siihen, että rokote olisi aiheuttanut vauvan menehtymisen. Kuolemansyyn selvitys on kesken ja yksittäisiä tapahtumia viranomainen ei voi kommentoida, kuittaa Nohynek.

Sekä THL että Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea korostavat, että rotarokote on turvallista ottaa. Molemmat tahot haluavat nyt rauhoitella keskustelua. Nohynekin mukaan virheellistä tietoa on levinnyt paitsi sosiaalisen median kautta, myös Rokotusinfo ry:n Facebook-sivustolla.

Ahdistus sosiaalisessa mediassa lisääntyi ja meille tuli myös yhteydenottoja kansalaisilta.

Hanna Nohynek

– Ahdistus sosiaalisessa mediassa lisääntyi ja meille on tullut myös useita yhteydenottoja kansalaisilta, joissa pyydettiin kommentoimaan asiaa, kertoo Nohynek.

Haittarekisterissä ei yhtään rotarokotteesta johtuvaa kuolemantapausta

THL:ään yhteyttä ottaneet vanhemmat ovat Nohynekin mukaan pohtineet, että uskaltaako lasta rokottaa. Myös neuvoloista tuli viestiä vanhempien huolesta.

– Vaikka meidän verkkosivuilla löytyy tietoa rokottamisesta, niin äidit eivät ole sitä löytäneet, eivätkä he pysty tulkitsemaan sitä näiden väitteiden valossa, harmittelee Nohynek.

Suomessa syntyy noin 60 000 lasta vuosittain. Näistä noin 160 lasta kuolee vuosittain ensimmäisen elinvuotensa aikana. THL:n mukaan kuolemat johtuvat synnytykseen liittyvistä syistä, synnynnäisistä epämuodostumista ja kromosomipoikkeavuuksista.

Meillä rokotetaan useilla rokotteilla, joten hyvin todennäköisesti joillain kuolemilla on ajallinen yhteys rokotteeseen, vaikka syy-yhteyttä ei olisi.

Hanna Nohynek

– Meillä rokotetaan kahden, kolmen, viiden ja 12 kuukauden ikäisinä useilla rokotteilla, joten hyvin todennäköisesti joillain kuolemilla on ajallinen yhteys rokotteeseen, vaikka syy-yhteyttä ei olisi, Nohynek toteaa.

Yhteensä Suomen kansallisessa rokotusohjelmassa on jaettu 1,1 miljoonaa rotavirusrokoteannosta syksystä 2009 lähtien.

Fimean ylläpitämässä rokotusten haittarekisterissä ei ole yhtään ilmoitusta tapauksesta, jossa rotavirusrokotuksen olisi todettu aiheuttaneen lapsen kuoleman. Yhteensä Fimea on vastaanottanut kolme ilmoitusta rotavirusrokottamisen jälkeen tapahtuneesta kuolemasta.

Nohynek korostaa, että mikä tahansa rokotuksen jälkeinen tapahtuma tai havaittu oire ei välttämättä johdu rokotuksesta.

Rokote ehkäisee vakavaa rotavirusripulia

Nohynek vinkkaa, että THL:n nettisivuilta löytyy runsaasti tietoa rokotteista. Sivuilla on myös kerrottu rotavirusrokotteen mahdollisista haittavaikutuksista.

– Niitä ei ole mitenkään pyritty pitämään salassa. Myös neuvoloissa terveydenhoitajat kertovat vanhemmille samat tiedot. Se tiedetään, että rokote saattaa aiheuttaa harvinaista suolentukkeumaa. Tämä on kuitenkin hoidettavissa, jos hoitoon hakeudutaan ajoissa.

Ylilääkäri haluaa myös tähdentää, että toisin kuin joissain keskusteluissa on väitetty, rotarokotetta ei ole poistettu rokotusohjelmasta Ranskassa, sillä rokote ei ole siellä kansallisessa ohjelmassa koskaan ollutkaan. Ranskassa vuosi sitten kaksi lasta kuoli rokotuksen jälkeen ilmaantuneeseen suolentuppeumaan.

– Näissä tapauksissa suolentuppeuma oli ehtinyt kehittyä liian pitkälle, jotta vauvat olisi voitu pelastaa, kommentoi Nohynek.

Hän muistuttaa, että rokote ehkäisee yhdeksän vakavaa rotavirusripulia kymmenestä.

Juttua tarkennettu 10.3.2016 klo 14.39: Hanna Nohynekin tarkoittamaa virheellistä tietoa on ollut Rokotusinfo ry:n Facebook-sivustolla, ei varsinaisilla verkkosivuilla.