1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Viikko tieteessä: Keskenmenoihin löytyi selitys ja jalkapallofanit aiheuttivat maanjäristyksen

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

tiede
Tiedeviikko kuvituskuva.
Henrietta Hassinen / Yle, cdn.phys.org, Fazry Ismail / EPA

Keskenmenoihin löydettiin yksi todennäköinen selitys

Kantasolujen vähäinen määrä kohdun limakalvossa aiheuttaa todennäköisesti toistuvia keskenmenoja, sanovat brittitutkijat. Warwickin yliopiston tutkijat kutsuvat löytöään läpimurroksi ja aikovat seuraavaksi tutkia, miten ongelmasta kärsiviä naisia voitaisiin hoitaa. Noin yksi sadasta naisesta kärsii toistuvista keskenmenoista, mikä tarkoittaa kolmea tai useampaa perättäistä keskenmenoa. Usein keskenmenojen syytä ei pystytä määrittelemään.

Raskaana oleva nainen.
Henrietta Hassinen / Yle

D-vitamiinin vähäinen saanti raskausaikana voi altistaa lapsen ms-taudille ja vauvan kehitysongelmien taustalla saattaa olla B12-vitamiinivaje

Suomalaisaineistolla tehty tutkimus osoittaa, että äidin D-vitamiinipuutos raskauden aikana lähes kaksinkertaisti lapsen sairastumisriskin ms-tautiin (siirryt toiseen palveluun). Havainto on ristiriidassa kahden ruotsalaisen tutkimuksen kanssa, joissa ei löydetty yhteyttä varhaisen D-vitamiinin saannin ja sairastumisen väliltä. D-vitamiinin ja ms-taudin on epäilty liittyvän toisiinsa siitä asti, kun taudin havaittiin yleistyvän päiväntasaajalta maapallon navoille päin tultaessa.

Liian vähäinen määrä B12-vitamiinia puolestaan saattaa aiheuttaa vauvalle pahimmillaan pysyvän neurologisen vaurion. Ajoissa aloitettu hoito voi kuitenkin pelastaa paljon. Vitamiinipuutoksen merkkejä on alettu tutkia vastasyntyneiltä osana laajempaa seulontaa.

Pienen lapsen käsi
Yle

Go-peli mittaa tekoälyn kyvyt – Ihmisen ja koneen odotettu mestaruuskamppailu jatkuu viikonlopun yli

Ihmisen ja tietokoneen välinen kamppailu ratkeaa shakkia vaikeammassa go-pelissä, kun tekoäly haastaa juuri meneillään olevissa otteluissa ihmisen. Googlen Alpha Go on voittanut viidestä peräkkäisinä päivinä pelattavasta ottelusta ainakin ensimmäisen Soulissa, Etelä-Koreassa. Euroopan mestarin keinoäly päihitti Go-pelissä jo tammikuun puolella.

Shakissa tietokone voitti ihmisen jo parikymmentä vuotta sitten, kun vuonna 1997 IBM:n Deep Blue -tietokone voitti ensimmäisenä ihmisen kehittämänä koneena shakkiottelun maailmanmestari Garri Kasparovia vastaan. Kasparovin tappiota pidettiin historiallisena saavutuksena keinoälyn kehityksessä.

Nappuloita
Go-pelissä pelaajat yrittävät vallata toisiltaan alueita tai vangita vastustajan kiviä.Jussi Mankkinen / Yle

Uhanalaisia orankeja on paljon luultua enemmän

Äärimmäisen uhanalaisten sumatranorankien lukumäärä osoittautui tuoreen arvion mukaan yli kaksi kertaa suuremmaksi kuin aiemmin on arvioitu. Kansainvälinen tutkimusryhmä laski, että Indonesiaan kuuluvan Sumatran saaren pohjoisosissa elää villinä 14 600 sumatranorankia. Määrä on 8 000 yksilöä enemmän kuin tähän saakka on uskottu.

Sumatranoranki on yhä äärimmäisen uhanalainen. Orankikantaa vaarantavat salametsästys ja poikasten vangitseminen lemmikkieläimiksi, mutta ennen kaikkea asuinalueiden häviäminen ihmisten kaataessa ja polttaessa metsää palmuöljyplantaasien tieltä.

Oranki syö punaista hedelmää.
Tämä oranki, 11-vuotias Tsunami, ei elä Sumatralla, vaan Kuala Lumpurin eläintarhassa Malesiassa. Farzry Ismail / EPA

Venäläiset aikovat lähettää avaruuteen keinotähden – Kirkkaampi kuin mitkään muut tähdet

Venäläiset insinöörit aikovat lähettää taivaalle pyramidin muotoisen kappaleen (siirryt toiseen palveluun), joka heijastaa Auringon valoa joka suuntaan. Heidän laskelmissaan se olisi yötaivaan kirkkain kohde Kuun jälkeen. Hanke on saanut nimen Mayak eli Majakka.

Pyramidin yksi sivu on kooltaan 16 neliömetriä, ja sen pinta eli heijastava kerros on valmistettu polymeerikalvosta, joka on 20 kertaa ohuempi kuin ihmisen hius. Jos hanke toteutuu, majakka nousee 600 kilometrin korkeuteen.

Mayak eli Majakka.
Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos haluaa keinotähdellään muistuttaa mikä maa oli ensimmäisenä avaruudessa.Mayak-hanke

Jalkapallofanit aiheuttivat maanjäristyksen

Brittiläisen Leicesterin yliopiston geologian opiskelijat asettivat kaupungissa sijaitsevan alakoulun tiloihin seismografin, jonka avulla heidän oli tarkoitus seurata eri puolilla maailmaa tapahtuvia maanjäristyksiä. Projekti paljasti sattumalta myös sen, että jalkapallofanit saivat maalia juhliessaan aikaan "maanjäristyksen". Sen voimakkuus oli 0,3.

Seismografi havaitsi pieninä maanjäristyksinä fanien riehaantumisen, kun nämä juhlivat kotijoukkueen tekemiä maaleja. Kyse oli hetkestä, jolloin 30 000 ihmistä hyppäsi ilmaan samanaikaisesti. Järistyksille annettiin nimeksi Vardy Quake joukkueen huippumaalintekijän Jamie Vardyn mukaan.

Leicester Cityn Leonardo Ulloa tuulettaa tehtyään joukkueen voittomaalin Norwichia vastaan.
Tim Keeton / EPA
Lue seuraavaksi