yle.fi-etusivu

Hartwallin limuolutmoka loppuun käsitelty – Valvira: "Hyvä opetus koko alalle"

Valviran mukaan Hartwall toimi juomasekaannuksessa oikein ja on tehnyt riittävät toimenpiteet vastaavan virheen välttämiseksi jatkossa. Juomayhtiön mukaan moka muistutti siitä, että jos tekee virheen, se kannattaa myöntää heti avoimesti.

talous
Pepsi Max -tölkkejä Karjala-tölkkien takana.
Mikael Kiskola / Yle

Panimoyhtiö Hartwallin parin viikon takainen juomasotku on selvitetty. Yhtiö on tehnyt korjaukset ja tarkistanut prosessinsa sellaisiksi, että jatkossa virvoitusjuomat ja alkoholit eivät voi mennä vääriin tölkkeihin.

Helmikuussa Hartwall veti myynnistä erän limutölkkejä ja olutpakkauksia, sillä limsatölkkeihin oli erehdyksessä päätynyt olutta. Kyseisiä tölkkejä oli myös pakattu olutpakkauksiin.

Sittemmin alkoholin valmistusta ja myyntiä valvova Valvira on saanut Hartwallilta tapauksesta kattavan selvityksen. Lisäksi Valvira on tehnyt yhtiön tehtaalle valvontatarkastuksen ja todennut korjaustoimenpiteet riittäviksi.

– Tämä oli hyvä opetus koko alalle ja herätti varmasti yritykset tarkastamaan omat pakkausprosessinsa, ylitarkastaja Timo Rokka Valvirasta sanoo.

Hartwall: Kielteistä jälkipuintia ei tullut

Vaikka vahinko ja sen aiheuttaja selvisivät, jakyseessä oli inhimillinen virhe, Hartwall aikoo jatkossakin tarkentaa ohjeistuksiaan ja pohtia, mitä voitaisiin tehdä toisin, jottei vahinko toistu.

Jos on avoin eikä ole mitään ketunhäntää kainalossa, kansa kyllä ymmärtää.

Taina Lampela-Helin

Valviran mukaan juomasekaannus oli Suomessa poikkeuksellinen.

Hartwallin viestintäpäällikkö Taina Lampela-Helin sanoo, että niin kauan, kuin töitä tekevät ihmiset, virheen mahdollisuus on olemassa. Hän pitää kuitenkin tärkeänä sitä, että jos mokaa, se myönnetään avoimesti eikä yritetä peitellä.

– Saimme paljon kiitosta siitä, että nostimme heti kädet pystyyn ja kerroimme, että on tapahtunut virhe. Jos on avoin eikä ole mitään ketunhäntää kainalossa, kansa kyllä ymmärtää. Kielteistä jälkipuintia ei tullut.