Balkanin reitti meni kiinni – minne pakolaisvirrat seuraavaksi siirtyvät? Katso kartat

Eurooppaan on tänä vuonna tullut jo noin 140 000 pakolaista ja siirtolaista Aasiasta, Lähi-idästä ja Afrikasta. Mitä kautta tulijat tänä vuonna yrittävät päämääräänsä, vauraisiin Keski- ja Pohjois-Euroopan maihin? Salakuljettajat valmistautuvat jo reittien vaihtumiseen.

Ulkomaat

Aiemmin Eurooppaan pyrkijöiden pääreitti oli Välimeren yli Italiaan, viime vuonna pääreitiksi muodostui tulo Turkista veneillä Kreikan saarille ja siitä eteenpäin maitse. Ensin Kreikasta mentiin Makedonian, Serbian ja Unkarin läpi Saksaan.

Sitten Unkari rakensi aidan rajalleen, ja reitti muuttui kulkemaan Serbiasta Kroatiaan, Sloveniaan ja sieltä Itävaltaan ja Saksaan. Nyt tämäkin reitti on tukittu, rajat on suljettu viisumittomilta läpikulkijoilta.

Turvapaikanhakijoiden reittejä
Yle Uutisgrafiikka

Balkanin reitillä olevat maat ottavat kyllä vastaan turvapaikanhakijoita, mutta monikaan turvapaikanhakija ei halua niihin jäädä.

Kreikkaan on tullut tänä vuonna 36 000 turvapaikanhakijaa, kertoo Der Spiegel -lehti (siirryt toiseen palveluun). Kreikkaan rakennetaan vastaanottokeskuksia ja pakolaisleirejä 30 000:lle ihmiselle. EU rahoittaa niitä 12,7 miljoonalla eurolla. Kreikan vastaanottokeskukset täyttyvät vääjäämättä.

Viime vuonna Välimeren yli tuli Eurooppaan yli milljoona ihmistä. Tänä vuonna todennäköisesti enemmän. Minne virta nyt suuntautuu? Asiaa on pohtinut muun muassa Financial Times (siirryt toiseen palveluun).

Albanian reitti

Turvapaikanhakijoiden reittejä
Yle Uutisgrafiikka

Yksi vaihtoehto on, että turvapaikanhakijat suuntaavat Kreikasta Albaniaan ja yrittävät sieltä joko Adrianmeren yli Italiaan tai maata pitkin Montenegroon ja pidemmälle Balkanille.

Albanialaisten tiedotusvälineiden mukaan Albaniassa on jo valmisteltu pakolaisleirejä Kreikan rajan lähiseuduille ja vahvistettu poliisivoimia rajalla. Rajalle ei ole kuitenkaan vielä tullut pakolaisia Kreikan kautta.

Albaniasta Montenegroon, Bosniaan ja Kosovoon kulkee vanhoja salakuljetusreittejä, joten ihmissalakuljettajat pystyvät sielläkin toimimaan. Suurimittaiselle kansainvaellukselle maasto on kuitenkin hankalaa. Ja pohjoisessa rajat olisivat edelleen kiinni.

Välimeren reitin paluu

Turvapaikanhakijoiden reittejä
Yle Uutisgrafiikka

Toinen vaihtoehto on, että venematkat Välimeren yli Libyasta vilkastuvat jälleen. On esiintynyt tietoja, että myös Egyptistä lähtisi veneitä täynnä turvapaikanhakijoita.

Tämä reitti on vaarallinen monestakin syystä. Merimatka on pitkä, ja sillä ovat monet hukkuneet. Libya on lähtöpaikaksi entistä vaarallisempi. Liibyan rannikkoa hallitsee monin paikoin raaka äärijärjestö Isis - jota nimenomaan useat syyrialaiset ja irakilaiset ovat lähteneet pakoon.

Itä-Balkanin mafia jo töissä

Turvapaikanhakijoiden reittejä
Yle Uutisgrafiikka

Kolmas vaihtoehto on yrittää Eurooppaan itä-Balkanin kautta. Joko ensin Kreikkaan ja sieltä maata pitkin Bulgarian, Romanian ja Unkarin läpi Saksaan tai Romaniasta Ukrainanan ja Puolan läpi Saksaan. Unkari ei tosin aio sallia läpikulkua tätäkään kautta, kuten se ei sallinut Serbian kauttakaan.

Bulgariaan ja Romaniaan voi yrittää myös veneellä suoraan Turkista Mustanmeren yli. Turkin pohjoisrannikolta voi pyrkiä veneellä myös Ukrainaan ja sen kautta Puolaan. Puolassa viranomaiset ovat huolestuneet pakolaisten tulosta juuri Ukrainan kautta.

Ylen EU:n tiedustelulähteistä saamien tietojen mukaan Bulgarian, Romanian ja Unkarin rikollisryhmittymät ovat jo aktivoituneet ihmissalakuljetuksen lisäämiseksi.

Tämä, samoin kuin muutkin vaihtoehdot ovat suurten turvapaikanhakijajoukkojen liikkeille hankalampia kuin nyt kiinni mennyt länsi-Balkanin reitti. Sekä maaston että liikenneyhteyksien puolesta. Se taas merkitsee, että ihmissalakuljettajien rooli ihmisten liikuttelussa kasvaa.

Venäjän suunta

Venäjää vaihtoehtoisena turvapaikanhakijoiden läpikulku- tai lähtöalueena on pidetty silmällä lähinnä Norjassa, Suomessa ja Baltian maissa. Näissä kaikissa tilanne on jo koettu tai siihen on valmistauduttu.

Tällä hetkellä Venäjä on kuitenkin pysäyttänyt Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten tai pakolaisten matkan rajan suuntaan. Presidentti Vladimir Putin on käskenyt FSB:tä kiristämään liikkujien valvontaa rajoilla.

Kaikki voi tietenkin taas muuttua. Mutta on epätodennäköistä, että Venäjästä tulee Välimeren veroinen portti Eurooppaan. Toisaalta, Venäjällä on jo valmiiksi paljon sellaisia kolmansien maiden kansalaisia, jotka tavalla tai toisella voidaan aktivoida pyrkimään hakemaan parempaa elämää lännestä.