Kouluopetuksen suurin uudistus jälkeen peruskoulun – turhat seinät pois ja opetuksesta oppimiseen

Uudessa koulussa ei ole enää luokkahuoneita. On erilaisia tiloja, joissa oppilaat ja opettajat liikkuvat. Ajatus ei ole uusi, mutta Hämeenlinnassa rakennetaan ensimmäistä kertaa Suomessa uusi koulu, joka rakennetaan alusta lähtien palvelemaan uudenlaista oppimista.

Koulutus ja kasvatus
Sisäkuva Nummen uudesta palvelukeskuksesta
Caverion Suomi Oy

Hämeenlinnan Nummelle, kantakaupungin länsipuolelle nousee Suomen oloissa ainutlaatuinen luokkahuoneeton koulu. Sopimukset koulun rakentamisesta allekirjoitettiin torstaina.

– Perinteinen koulu käytävineen ja luokkahuoneineen alkaa olla auttamatta vanhanaikainen, sanoo uuden yhtenäiskoulun rehtoriksi valittu Kati Hirvonen. Meillä on monenlaista oppimista. Osa oppimisesta voi tapahtua suuremmassa ryhmässä, osa tarvitsee pienempää ryhmää ja tilaa.

Rehtori Kati Hirvonen
Rehtori Kati Hirvonen sanoo, että opettamisessa otetaan huomioon oppilaan vahvuudet ja toiveet.Antti Ruonaniemi / Yle

Uudessa koulussa siirrytään opettamisesta oppimiseen. Otetaan huomioon oppilaan vahvuudet ja myös toiveet.

– Tietysti myös perinteisiä opetuksen asioita säilytetään. Esimerkiksi kielissä sanat on pakko opetella, jotta kieltä osaa. Toisaalta tarkoituksena on tukea oppilasta itseään kokoamaan kokonaisuuksia niistä tiedoista ja taidoista, joita hän oppii, kuvaa Kati Hirvonen uuden luokattoman koulunsa pedagogiikkaa.

Ei pelkkä koulu

Hämeenlinnan Nummelle tuleva rakennus on enemmän kuin koulu. Vuoden 2018 syksyllä oppilaat pääsevät monitoimitaloon, jossa on koulun lisäksi muunmuassa kirjasto, neuvola, terveydenhuoltoa sekä nuoriso- ja harrastetiloja.

Tilaajajohtaja Markku Rimpelä
Tilaajajohtaja Markku Rimpelä muistuttaa, että Nummen monitoimitalosta tulee koko asuinalueen keskus.Antti Ruonaniemi / Yle

– Tarkoituksena on, että rakennuksessa on toimintaa aamusta lähes yöhän asti. Tavallisestihan koulujen käyttöaste on vain 20 prosenttia, sanoo Hämeenlinnan lasten- ja nuorten lautakunnan tilaajajohtaja Markku Rimpelä. Nummen monitoimitalosta tulee asuinalueen kaiken ikäisten keskus, lupaa Rimpelä.

Nummen palvelukeskuksessa varaudutaan noin 950 perusopetusikäisen oppilaan yhtenäiseen peruskouluun.

Monitoimitalo rakennetaan elinkaarihankkeena

Hämeenlinna halusi rakentaa uuden koulun viime vuosina muotiin tulleena elinkaarihankkeena, jossa kaupunki maksaa rakennuksesta ja sen huollosta vuosimaksua. Arviolta maksu on reilut puolitoista miljoonaa vuodessa.

Palveluiden tuottajat vastavat rakentamisesta, korjaamisesta ja kunnossapidosta. Kaupunki maksaa vuosittaista maksua rakennuksen käytöstä. Sopimus on tehty alustavasti 20 vuodeksi, mutta sitä voidaan jatkaa.

Hämeenlinna, monen muun kunnan ohessa, on kärsinyt koulujen sisäilmaongelmista. Korjauksia on jouduttu tekemään miljoonien edestä.

– Uudessa koulussa oppilaat voivat olla turvallisesti, uskoo tilaajajohtaja Markku Rimpelä. Elinkaarimalli varmistaa asian, kun palveluiden tuottajat pitävät huolta rakennuksen kunnosta, sanoo Rimpelä.

Luokattomuus vanha idea

Luokattomia kouluja kokeiltiin jo 1970-luvulla, mutta silloinen tekniikka ei mahdollistanut niiden toimivuutta. Myöskään opettajat eivät olleet tuolloin valmiita uudenlaiseen opettamiseen.

– Nyt tämä on digitalisoitumisen myötä muuttunut. Toki tämä vaatii myös tukea opettajille, jotta muutos uudenlaiseen pedagogiikkaan saadaan läpi. Luokkahuoneettomuuden mahdollistama pedagogiikka on peruskoulun tulevaisuus, vakuuttaa Markku Rimpelä.

26 miljoonaa euroa maksavan Nummen palvelukeskuksen rakentaminen alkaa kesäkuussa 2016.