1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

JAKK-jupakassa syytteet neljälle törkeästä avustuspetoksesta 

Syyttäjän mukaan kahden syytetyn osalta avustuspetos koskee 35 miljoonan euron summaa, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö on perinyt takaisin Jalasjärven kunnalta. Kahden syytetyn osalta syyte koskee miljoonan euron summaa.

Kotimaan uutiset
JAKKin koulutuskäytössä olevia kuorma-autoja.
JAKKin koulutuskäytössä olevia kuorma-autoja.Pasi Takkunen / Yle

Syyttäjä nostaa syytteet neljää henkilöä vastaan JAKKin rahoitusepäselvyyksiä koskevassa jutussa. Syyttäjä vaatii heille rangaistusta epäillystä törkeästä avustuspetoksesta, joka on syytteen mukaan tapahtunut vuosina 2005–2009.

Asiassa on kysymys siitä, ovatko syytteen nyt saaneet henkilöt antaneet tahallaan vääriä tietoja Opetushallitukselle valtionosuuden saamisen perusteeksi käyvien JAKK:n oppisopimusten määrästä. Mikäli vääriä tietoja on annettu, on Jalasjärven kunta saanut perusteettomasti valtionosuusrahoitusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on perinyt Jalasjärven kunnalta takaisin 35 miljoonaa euroa oppisopimuskoulutuksen valtionosuusrahoitusta, ja JAKK:n palveluksessa olleen kahden vastaajan osalta törkeässä avustuspetoksessa on kyse tätä suuruusluokkaa olevasta taloudellisen hyödyn määrästä. Kahden vastaajan syyte koskee noin miljoonan euron törkeää avustuspetosta.

Kaikki nyt syytteen saaneet henkilöt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Syyttäjä on tehnyt seitsemän henkilön osalta syyttämättäjättämispäätöksen.

Syyttäjä on aiemmin nostanut Jalasjärven kunnan tilintarkastajaa vastaan syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta koskien vuoden 2008 tilinpäätöksen tarkastamista. Tilintarkastaja on kiistänyt syytteen.

Juttu tulee aikanaan käsittelyyn Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuteen.

Lue seuraavaksi