Turkin presidentin vaimo: Haaremit olivat naisten koulu

Emine Erdogan kehui puheessaan haaremijärjestelmän naisille tuottamia etuja. Presidenttipari on kommentoinut sukupuolirooleja tavalla, joka on suututtanut Turkin modernia kansanosaa.

Ulkomaat
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja vaimonsa Emine tervehtivät yleisöä ottomaanien Istanbulin-valtauksen vuosipäivänä.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vierellään vaimonsa Emine. Sedat Suna/EPA

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin vaimo Emine on nostattunut kohun kehumalla ottomaaniajan haaremijärjestelmää.

– Haaremit olivat koulu ottomaanidynastian jäsenille ja koulutuslaitos, joka valmisti naisia elämää varten, Emine Erdogan sanoi juhlatilaisuudessa, jonka aiheena oli Turkin sulttaaniaika.

Haaremit olivat ottomaanisulttaaneiden vaimojen, jalkavaimojen ja lasten asuinpaikkoja, joihin pääsy oli muilta vapailta miehiltä täysin kielletty. Satoja vuosia käytössä ollut haaremijärjestelmä lakkautettiin, kun ottomaanivaltakunta romahti ensimmäisen maailmansodan jälkeen vuonna 1923.

Haaremeissa naiset saivat koulutusta omien kykyjensä mukaan. Heille opetettiin muun muassa koristetaidetta, musiikkia, vieraita kieliä ja kalligrafiaa. Samaan aikaan heidän tuli olla valmiit palvelemaan ja viihdyttämään miestään.

Rouva Erdoganin sanat, jotka voitiin tulkita moniavioisuuden puolustamiseksi, saivat aikaan ärtyneitä reaktioita sosiaalisessa mediassa.

Kohu oli jo alkanut edellisenä päivänä, joka oli Kansainvälinen naistenpäivä. Presidentti Erdogan piti tuolloin puheen, jossa hän painotti naisten olevan "ennen kaikkea äitejä".

Presidenttipari on aiemminkin puhunut niin islamilaisten kuin sulttaaniajankin arvojen puolesta. He ovat kehottaneet naisia hankkimaan vähintään kolme lasta ja varoittaneet naisia käyttämästä raskaudenehkäisyä.

Lähteet: AFP