1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Leppiniemi ihmettelee – Miksi Aarnio-käräjillä ei uskota poliiseja?

Jari Aarnion puolustuksen mielestä syyttäjät ovat sivuttaneet kokeneilta huumepoliiseilta saadut tiedot.

Jari Aarnion puolustusasianajaja Riitta Leppiniemi. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Jari Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi ihmettelee syyttäjien suurta epäluottamusta poliiseja kohtaan. Aarnion huumejutussa on kuultu monia poliiseja, mutta Leppiniemen mielestä heidän sanomisillaan ei näytä olevan syyttäjälle mitään merkitystä.

Esimerkiksi huumejutun keskiössä olevista huumepoliisin tiedustelupuhelimista on kertonut kymmenkunta poliisia.

Leppiniemi korosti, että Helsingin huumepoliisissa työskentelivät Suomen parhaat tutkijat. He ovat sanoneet, että mikäli olisivat yhtään epäilleet Aarniota he olisivat epäröimättä saattaneet hänet vastuuseen.

– Miten ihmeessä Aarnio olisi viereisessä huonessa pystynyt pyörittämään tällaista laajamittaista huumebisnestä 1990-luvulta lähtien kenenkään sitä havaitsematta?

Miksi tutkijat valehtelisivat?

Huumepoliisin tutkijoita on kuultu Aarnion rikosjutun yhteydessä kuultavina ja todistajina. Leppiniemi kummasteli sitä, miksi syyttäjät eivät usko heitä.

– Miten voidaan ajatella, että nämä kaikki tutkijat valehtelevat? Mikä ihmeen syy heillä olisi saattaa itsensä rikossyytteen vaaraan?

Leppiniemi ihmetteli myös huumejuttujen poikkeuksellista näyttökynnystä sekä Aarnion oikeudenkäynnissä että yleisemminkin, jos yhden kuljetuksen kiinni saaminen riittää tuomioihin.

– Minusta on käsittämätöntä, että ei ole mitään takavarikkoa, ei mitään näköhavaintoa eikä kukaan kerro mitään. Toivoisi kiristettävän tätä ajatusta.

–Jostain näyttö huumejutussakin pitää tulla.

Leppiniemi järkyttyi uudesta syytteestä

Aarnion huumejutun erityispiirteenä on tutkinnan jatkuminen koko jutun ajan. Leppiniemen mielestä lisätutkinta ei johdu siitä, että syytetyt eivät ole kertoneet asioita esitutkinnassa. Aarnio on nämä keskeiset asiat tuonut esitutkinnan alussa esiin, korosti Leppiniemi.

– Jutussa on oltu täysin ulkokehällä, moitti Leppiniemi syyttäjien toimintaa.

Tynnyrihuumejutun jälkeen Aarnio joutuu vielä lähiviikkoina vastaamaan syytteisiin, jotka koskevat muun muassa virkavelvollisuuden ja  – salaisuuden rikkomista ja törkeää kavallusta. Lisätyötä tuli vielä alkuviikosta

– Järkytyksekseni huomasin, että ei tämä juttu mihinkään lopu. Maanantaina minulle tuotiin uusi pöytäkirja loppulausunnolle.

Kaikista epäilyistä syyte?

Leppiniemen mielestä tämä uusi väite virkasalaisuuden rikkomisesta olisi voitu käsitellä jo aiemminkin.

– Syyttäjä näyttää nostavan kaikista epäilyistä syytteen. Tässä jutussa rönsyjä ei karsita lainkaan.

Syyttäjät vaativat Aarniolle tynnyrijutussa vähintään 11 vuotta vankeutta muun muassa törkeistä huumausainerikoksista ja törkeistä virkarikoksista.

Syyttäjät ovat kohtuullistaneet rangaistusvaatimustaan, sillä Aarnio on jo tuomittu vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen Trevoc-oikeudenkäynnissä. Oikeudenkäynnin alkaessa Aarniolle vaadittiin 13 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.