1. yle.fi
  2. Uutiset

Kotimaisilta peliyrityksiltä kaivataan ideoita musiikkibisnekseen

Musiikkibisnes hakee uutta vauhtia mobiilipeleistä. Kotimainen popartisti Isac Elliot sai oman pelinsä ensimmäisten joukossa Suomessa. Maailmalla mallia on näyttänyt esimerkiksi laulaja Katy Perry.

musiikki
Isac Elliot.
Antti Haanpää / Yle

Isac Elliot esittelee tohkeissaan uutta peliaplikaatiotaan ja näyttää miten pelissä voi ansaita pisteitä pussaamalla hänen naamaansa mahdollisimman nopeasti.

– Pelaan itsekin tätä, vaikka en ole tosi iso fani, kertoo artisti itse.

Sovelluksessa voi myös pelata pullonpyöritystä ja kaksintaistella toisten fanien kanssa idolitietoudessa. Ulkomaita myöten suosittu 15-vuotias poppari katsoo löytyisikö aamuyhdeksältä fania vastapeluriksi.

– Oon pelannut tätä tietopeliä tosi monta kertaa, mutta hävinnyt myös 31-0. Pelissä lasketaan myös miten nopeasti vastaat.

Pelikumppania ei tällä kertaa löydy. Fanit ovat luultavasti aloittamassa koulupäivää.

Pelinsä kehityksessä mukana ollut Isac Elliot tietää, mistä artisti tavoittaa faninsa.

– Nyt kun kaikki ovat niin paljon kännyköillä, niin pakkohan sinne on tehdä jotain. Ei ole vain levyjä ja musavideoita, tehdään jotain ekstraa ja spessuu.

Isac Elliot emoji
Sony Music Suomi.

Lisäherkkuja lisähintaan

Isac Elliotille lanseerattiin oma sovellus toissa syksynä ja levy-yhtiö huomasi, että pelit kiinnostavat faneja. Pelisisältöä alettiin kehittää Tribe.red -yrityksen kanssa siltä pohjalta, että fanit saavat viettää mahdollisimman paljon aikaa idolinsa kanssa, kertoo Sony Music Finlandin digitaalisen liiketoiminnan johtaja Kaisu Pulli.

– Loimme maailman, jossa he saavat fanittaa yhdessä, keskustella ja viettää aikaa. Voit olla artistin kanssa tekemisissä juuri niin paljon kuin itse haluat.

Ulkomailla esimerkkiä artistipeleistä on näyttänyt esimerkiksi poptähti Katy Perry, jonka pelin suunnittelivat suosittujen Kylie Jenner ja Kim Kardashian -julkkispelien luojat. Katy Perry -pelissä idolia muun muassa puetaan.

Pullin mukaan maailmanluokan artistien peleissä ei kuitenkaan löydy juuri vuorovaikutusta artistin ja idolien välillä, joka on Isac Elliot -pelissä pääasia. Artisti chattaa faniensa kanssa ja kertoo, mistä hänet voi löytää. Peliä voi pelata ilmaiseksi, mutta suurempi näkyvyys chatissa maksaa.

Pullin mielestä pelejä hyödynnetään musiikkibisneksessä vielä yllättävän vähän, maailmallakin. Tosin vielä tämän vuoden puolella on tulossa pelejä hyvin erilaisille artisteille poplaulaja Taylor Swiftista pitkän linjan hevibändiin Iron Maideniin.

Sony on Suomessa toistaiseksi ainoa peleistä innostunut iso levy-yhtiö. Muilla suunnitelmia ei ole tai niitä ei pidetä kustannustehokkaina.

Sony on aimemmin tehnyt unhoon vaipuneen pelin ulkomailla menestyneestä lastenyhtyeestä Hevisauruksesta. Bändin pelisaagaa aiotaan silti jatkaa.

Kaikille artisteille pelejä ei kannata lähteä suunnittelemaan.

– Ehdottomasti mietitään pelejä niiden kohdalla, joilla on kansainvälistä potentiaalia. Toisaalta myös asemansa vakiinnuttaneilla suomalaisille artisteilla on todella aktiivisia fanikuntia, joita olisi kiva saada mukaan tähän maailmaan. Peli on faniklubi tuotuna moderniin ympäristöön, sanoo Pulli.

Isac Elliot emojit.
Sony Music suomi

Peliosaamista kannattaa hyödyntää

Kotimaiset peliyhtiöt eivät ole toistaiseksi itse ehdottaneet peli-ideoita Sonylle. Pullin mielestä yritykset hyötyisivät yhteistyöstä.

– Suomessa on paljon peliosaamista. Samalla kun me viedään meidän artisteja maailmalle, niin me voisimme viedä myös meidän pelikehittelymalleja ulkomaille.

Suomen Sonyn olisi mahdollista tarjota yhtiön kansainvälisille artisteille Suomessa kehitettyjä peli-ideoita.

Levy-yhtiöt toivovat peleistä paitsi artistibrändin vahvistamista, myös tuloja. Pelit eivät synny noin vain musiikin sivussa.

– Tämä ei ole meidän ydinliiketoimintaamme, pelit vaativat resursseja. Meidän täytyy haastaa itseämme, meidän pitää ajatella applikaatiosta samalla tavalla kuin musiikistamme. Pelit ovat jatkuvaa kehitystyötä, sanoo Pulli.

Isac Elliotilta oma peli vaatii aktiivista yhteydenpitoa fanien kanssa. Nuori artisti vakuuttaa haluavansa antaa faneille mahdollisimman paljon takaisin saamastaan tuesta.

– Nyt fanit ovat lähempänä mua, se on tosi siisti juttu.

Lue seuraavaksi