Oulun Tervahiihto pysyy ja paranee

Maailman vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty hiihtotapahtuma Oulun Tervahiihto sivakoidaan jälleen lauantaina. Lähtö on Utajärveltä tai Muhokselta ja maali Oulun Sankivaaraassa. Vuoden kuluttua latua riittänee Oulun Raattiin asti.

urheilu
Talkoolainen Pentti Mikkonen (vas.) ja kilpailun johtaja Jani Oravamäki lupaavat entistä parempia opasteita Oulun Tervahiihtoon.
Talkoolainen Pentti Mikkonen (vas.) ja kilpailun johtaja Jani Oravamäki lupaavat entistä parempia opasteita Oulun Tervahiihtoon. Arto Veräjänkorva / Yle

Oulun Tervahiihto muutti keväällä 2015 muotoaan ratahiihdosta janahiihdoksi. Se kehittyy pienin askelin yhä merkittävämmäksi hiihtotapahtumaksi.

Lähtöalueet Utajärvellä (70km) ja Muhoksella (35km) ovat aiempaa väljemmät ja opasteita on parannettu viimevuotisesta.

– Myös bussipalvelut tehostuvat. Netin ajanottojärjestelmästä voi seurata kärjen ja tuttavien etenemistä väliaikapisteissä, luettelee kilpailun johtaja Jani Oravamäki.

Säät näyttäisivät ennakkoon ihanteellisilta, lauantaina saattaa paikoin pilkahdella aurinkokin, Oravamäki kertoo. Vuosi sitten loppupään hiihtäjät saivat harmillisesti niskaansa raskaan räntäsateen.

– Nyt luvassa on hyvät, liukkaat kelit. Edeltäväksi yöksi ennustetaan pikkupakkasia, lauantain mittaan lämpenee nollaan tai vähän plussalle.

Iso talkooponnistus

Oulun Tervahiihto rakennetaan yli 180 talkoolaisen voimin.

– Oulun Hiihtoseuran lisäksi talkooväkeä on Utajärven Urheilijoista, Laitasaaren Vedosta ja Oulun seudun Lions-järjestöistä. Latu-uraa ovat rakentaneet myös alueen kuntien työntekijät.

Hiihtäjiä on noin 1300, heistä suurin osa hiihtää pidemmän reitin.

Ensi vuonna reitti näyttäisi venyvän jopa 84-kilometriseksi, jolloin se päättyisi keskustaan, Raatin pesäpallostadionille. Oravamäen mukaan neuvottelut tarvittavista siltaratkaisuista ja lisälatujen lumetuksista ovat edenneet hyvin Oulun kaupungin kanssa.

– Pidempi matka todennäköisesti vain nostaa tapahtuman suosiota. Monet tekevät Tervahiihdosta itselleen haasteen jo edeltävänä syksynä.

Elämys retkihiihtäjille

Tervahiihto on sivakoitu yhtäjaksoisesti vuodesta 1889, usein Oulujoen jäällä.

Nyt maali on Sankivaarassa ja lähtöpaikat Utajärvellä (70km) tai Muhoksella (35km). Lähdöt ovat lauantaina molemmilta paikkakunnilta perinteisen hiihtäjille klo 8.30 ja vapaan hiihtäjillä klo 11.

Oulun Tervahiihto on kilpahiihto, ja sen lukuisissa sarjoissa jaetaan nopeimmille houkuttelevia palkintoja. Mutta latu-uralle tullaan myös nautiskelemaan Oulujokivarren maisemista, ja tavoittelemaan vain sisäistä palkintoa. Reitti seurailee Oulujoen vartta. Reitillä on lukuisia taukopaikkoja.

– Retkihiihtäjille huoltopaikoilla on tunnelmaa, on kalkattavia lehmänkelloja ja voi ostaa nokipannukahvia ja makkaraa, Oravamäki lupaa.

Ilmoittautuminen Tervahiihtoon on tehtävä viimeistään perjantaina 11.3.2016 klo 20 mennessä.

Numerolapun ehtii lunastaa vielä lauantaina lähtöpaikkojen kisakanslioista. Kilpailijoiden vaihtovaatteet kuljetetaan lähtöpaikoilta maalialueen huoltotelttaan, josta bussiyhteys kilpailukeskukseen Oulujoen koululle suihkua ja ruokailua varten, ja edelleen myös Ouluhallille.