Jopa 500 traktoria valtaa Senaatintorin perjantaina – kartta kertoo, missä liikenne jumittuu

Traktorikolonnan uskotaan saapuvan keskusta-alueelle hieman ennen yhdeksää. Iltapäivän liikenne tulee ruuhkautumaan, kun mielenosoitus loppuu iltapäivällä kahden aikaan.

Kotimaa
Traktorimarssi
TraktorimarssiRonnie Holmberg / Yle

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK järjestää perjantaina traktorimarssin Helsinkiin, joka päättyy mielenosoitukseen Senaatintorilla kello 11.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan marssiin osallistuu jopa yli 500 traktoria. Traktorit kokoontuvat kuljettajineen viiteen eri paikkaan Helsingin sisääntuloväylien kokoontumispisteille aamulla ennen kahdeksaa. Ihmisiä mielenosoitukseen on ilmoittautunut Marttilan mukaan muutama tuhat.

– Tämän päivän aikana on tullut reilu 200 ilmoittautumista lisää ja tuntuu, että tahti vain kiihtyy, Marttila kertoi torstaina iltapäivällä traktorien määrän kasvusta.

Helsingin keskustan kaduille traktorit rullaavat kahdesta eri suunnasta. Lännestä tullaan keskustaan Mannerheimintietä pitkin ja pohjoisen sekä idän suunnasta saapuvat Itäväylää pitkin Pohjoisrannan kautta Senaatintorille. Mannerheimintien reitti kaartaa Kaivokadulle ja Kaisaniemenkadun sekä Unioninkadun kautta Senaatintorille. Marttila ennustaa, että letkat saavuttavat Helsingin ydinkeskustan hieman ennen yhdeksää aamulla.

Tarkemmat kartat traktorimarssin kulkuväylistä löytyvät tämän linkin takaa MTK:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Iltapäivän liikenne jumittuu ja joukkoliikenne kärsii

– Selvää on, että traktorien määrä tulee olemaan jonkinmoinen - ainakin verrattuna normaalin aamun traktorien määrään sisääntuloteillä - joten sillä tulee olemaan vaikutuksia, kertoo ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta.

Höök ohjeistaa, että kaupunkia kohti perjantaina ajavien kannattaa pyrkiä perille keskustaan viimeistään ennen kello yhdeksää aamulla.

Mielenosoituksen on tarkoitus päättyä kahden aikaan iltapäivällä.

– Erityisesti iltapäivällä liikenne tulee olemaan takkuisempaa ja kotimatkaa varten on syytä varata aikaa normaalia enemmän. Marssilla on vaikutusta myös julkiseen liikenteeseen, Höök sanoo.

Pysäköintitilaa on varattu traktoreille myös torin ympäristöstä, mutta Höökin mukaan muu liikenne joutuu luultavasti väistymään traktoreiden tieltä, mikäli niitä yli 500 paikalle saapuu.

– Se on kansalaisoikeus osoittaa mieltä ja poliisi sitten yrittää saada liikenteen sujumaan mahdollisimman hyvin, Höök sanoo.

Osallistujilla "ärhäkät" tunnelmat

MTK:n Marttilan mukaan mielenosoitukseen osallistuvien tunnelmat ovat "ärhäkät", mutta uskoa tulevaisuuteen kuitenkin vielä riittää. Mies itse aikoo startata traktorinsa muiden mukana aamusta.

Juha Marttila
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila hyppää myös traktorin rattiin perjantaina.Paavo Koponen / Yle

– Hyppään letkaan mukaan jostain sopivasta paikasta, mihin ehdin. Kunhan saan televisioesiintymiset ja muut hoidettua, Marttila kertoo.

Marttilan mukaan enemmistö traktoreista tulee kaupunkiin Mannerheimintietä pitkin.

Traktorit tuskin jäävät kadunvarsille

Helsingin kaupungin Rakennusviraston kunnallisen pysäköinninvalvojan Kaija Kossilan mukaan kaupunki ei ole varautunut erityisemmin traktorimarssiin pysäköinninvalvonnan näkökulmasta.

Siihen, että traktoreita jäisi kaupungin kaduille parkkiin mielenosoituksen jälkeen, ei myöskään olla varauduttu.

– Jos ongelmia tulee, niin se otetaan sitten valvonnassa huomioon ja kohdennetaan sitä (valvontaa). Poliisi on tällaisissa tapahtumissa se ensisijainen toimija, Kossila sanoo.

Kossilan mukaan myös traktori täytyy pysäköidä tieliikennelain mukaan. Suuren kokonsa vuoksi se saattaa kuitenkin tulla ruudusta yli.

– Voi olla isoja autojakin joskus, jotka eivät mahdu ruutuun. Niistäkään ei välttämättä ole katsottu sitä parkkiruudun ylittävää osuutta virheeksi, jos ei se haittaa liikennettä.

Kossilan mukaan keskusta-alueella pysäköinnin valvontaa suoritetaan varsin ahkerasti, joten mahdolliset virheellisesti pysäköidyt traktoritkin tullaan huomaamaan.

MTK:n Marttila sanoo, että traktorikuskit eivät ole jäämässä Helsingin keskustaan kulkuneuvoineen, vaan pääkaupunkiseudulla majoittuvat yöpyvät pääosin Helsingin ulkopuolella.

Pohjoisin Helsinkiin ajettava traktori tulee Marttilan mukaan Ylikiimingistä, jolloin matkaa kertyy yhteensä noin 1400 kilometriä. Ylikiimingin traktori aloitti taipaleensa aikaisin torstaiaamuna.