1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Fotofinlandia-voittaja Yehia Eweis yllättyi menestyksestään

Valokuvaaja Yehia Eweis on yllättynyt Fotofinlandia-voitostaan. Palkitut kuvat on alunperin koottu valokuvaajan kotikylässä Lohjan Sammatissa pidettyyn kesänäyttelyyn. Yehia Eweis kertoo nyt kuuden kuvan nimet ja tarinat niiden takaa. Alkuperäisessä, 20 000 euron Fotofinlandia-palkinnon saavuttaneessa kuvasarjassa on 19 otosta.

Kotimaan uutiset

1

Vanamo, Ifigenia, Käpy

”Kuvassa on tyttäreni, jonka kissa sai kolme pentua ja sitten niitä hoivattiin täällä kotona. Lapset nimesivät kissat ja se oli aika iso juttu, että meillä oli niitä pentuja. Itse asiassa kissoja ei edes kovin paljon tullut kuvattua. Ne ovat aluksi surkeita pikkurääpäleitä ja sitten kun ne vähän kasvaa, niin ne ovat niin vikkeliä, että niitä ei saa kuvattua. Mietin, että tämä tilanne kertoo aika hyvin tästä elämänvaiheesta ja tämän tytön elämästä, joten pyysin häntä olemaan hetken siinä ja otin kuvan.”

Yehia Eweis: Vanamo, Ifigenia, Käpy
Vanamo, Ifigenia, KäpyYehia Eweis

2

Kettusoturit

”Kuvassa on tyttäreni ystävineen ja heillä on menossa kettusoturit-leikki. Sen taustalla on hyvin pitkä ja monimutkainen tarina, jota en edes kovin hyvin tunne. Heillä on keksityt nimet ja he ovat karanneet jostain kartanosta. Kuvassa kaksi kettusoturia auttaa kolmatta juomaan purosta. Tytöt eivät päässeet koulun kaverikuvaan, joten he keksivät, että valokuvaaja-isä voisi ottaa kettusoturi-aiheisen kuvan. Kuva on hauska, mutta samalla siinä on jotain aika hurjaa.”

Yehia Eweis: Kettusoturit
Yehia Eweis

3

Keisarin kuolema

”Sarjan ainoa ulkomailla otettu kuva. Kaikki muut on otettu ihan lähipiirissä. Lapset nimesivät kuvan Keisarin kuolemaksi. Heidän mielestään tässä on jotain tosi pelottavaa. Kuvassa on kaunis näkymä ja runollinen hetki Berliinissä, nämä kukat olivat jonkun liikkeen ikkunassa. Minulla on tavoite, että kamera olisi mahdollisimman usein mukana. Yritän etsiä kauniita, kiinnostavia hetkiä. Kun kamera on mukana, niin silloin sitä katsookin asioita eri tavalla.”

Yehia Eweis: Keisarin kuolema
Yehia Eweis

4

12 varvasta

”Vietimme kesäistä päivää ystävien luona Sammatissa, lapset leikkivät vesisotaa, ottivat aurinkoa ja välillä lepäsivät keinussa. Kaikki olivat tyytyväisiä. Ihanan leppoisa päivä, jonka aikana tuli otettua paljon muitakin hyviä kuvia, mutta tämä sopii tähän sarjaan hienosti. Tässä on vähän samaa tunnelmaa kuin Kettusotureissa, eli kuvaa katsoessa melkein kuulee lasten kiherryksen, mutta samalla siinä on jotain, en nyt halua sanoa uhkaa, mutta jotain sellaisiakin sävyjä. Kuvan nimi perustuu 6-vuotiaan tekemään laskuvirheeseen, jonka hän kyllä hyvin nopeasti korjasi."

Yehia Eweis: 12 varvasta
Yehia Eweis

5

Muiden vielä nukkuessa

”Olin lapsen kanssa kaksin ja oli jotenkin pysähtynyt, mukava tunnelma. Ajattelin, että tämä kaunis ja hyvä hetki kertoo paitsi hänen lapsuudestaan, myös omasta lapsuudestani. Tai no ehkä kuvatessa en tätä kaikkea ajatellut, mutta jälkikäteen huomaa, että miksi siihen hetkeen on tarttunut. Jotain omastakin lapsuudestani heijastuu tästä kuvasta.”

Yehia Eweis: Muiden vielä nukkuessa
Yehia Eweis

6

Hirviö herää

"Kuva on otettu koulun talkoissa, kun lapset leikkivät ikkunalaudalla. Tässä ollaan vähän samassa maailmassa kuin kukkakuvassa, eli miltä asiat näyttävät hiukan piilotettuna. Myös 12 varvasta -kuvassa kohde on piilossa. Molemmissa kuvissa lapset ovat läsnä, vaikka heitä ei näe. Pidän läsnäolon tunnusta ja siitä, miltä tämä kuva näyttää ihan abstraktina teoksena. Tämäkin on lapseni nimeämä. Se on jollain tavalla jännittävä kuva, vaikka hän tietää varsin hyvin itse olevansa siellä verhon takana.”

Yehia Eweis: Hirviö herää
Yehia Eweis
Lue seuraavaksi