Leipuri haluaa levätä sunnuntaina – Leipomot eivät innostuneet sunnuntaikaupasta

Kaupat ovat saaneet olla auki vuoden alusta vapaasti myös sunnuntaisin. Se ei ole kuitenkaan tuonut leipomoiden tuoretta leipää kauppoihin. Syynä tähän on tuotantokustannusten kalleus ja se, että monille pienille leipomoille sunnuntai on viikon ainoa vapaapäivä.

Kotimaa
Ruuisleipiä korissa
Heikki Rönty / Yle

Kauppojen aukiolo vapautui vuoden alusta. Ruokakauppojen myyntimagneetti, tuore leipä haluttaisiin hyllyyn myös pyhänä. Yhtenä harvoista Vaasan Oy:n leipomo on jo aloittanut tuoreen leivän toimittamisen kauppoihin myös sunnuntaina.

– Uskomme sunnuntain merkityksen kasvavan kauppapäivänä. Leivän saatavuus on silloin kauppiaille erityisen tärkeä, sillä leipä leivotaan aina seuraavan päivän tarpeisiin, sanoo Vaasan Oy:n toimitusjohtaja Thomas Isaksson.

Suomen Leipuriliiton puheenjohtaja Jari Elosen mukaan valtaosa leipomoista pysyy kuitenkin kiinni.

– Suurin este viikonloppujen leipomiselle on raha, sunnuntain ja lauantain vastaisena yönä leipurille pitää maksaa 200 prosentilla korotettu palkka, Elonen sanoo.

Eikä Elosen mukaan pienissä leipomoissa olla muutenkaan innostuneita vaivaamaan taikinaa sunnuntaina.

– Leipureille sunnuntai on usein viikon ainoa vapaapäivä, Elonen korostaa.

Jotta tuoreen leivän tuoksu saadaan kauppoihin, turvautuvat kaupat sunnuntaisin paistopisteiden antimiin. Elosen mukaan raakapakasteista peräti kaksi kolmasosaa tuodaan ulkomailta.

Suomi on leipämaa ja suomalaiset arvostavat käsin leivottua kotimaista leipää.

– Ruisleipä pitää edelleen pintansa, Elonen iloitsee.