Ylioppilaslehti Uljas halutaan säilyttää myös paperisena – verkon ansaintalogiikka mietityttää

Lehden uusimmassa numerossa entiset päätoimittajat ja toimittajat vetoavat paperisen Uljaan puolesta. Ylioppilaskunnan edustajisto päätti kaksi vuotta sitten ajaa paperiversion alas kuluvan edustajistokauden aikana.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Itä-Suomen ylioppilaslehti Uljaan paperiversio koetetaan pelastaa. Lehden uusimmassa numerossa entiset päätoimittajat ja toimittajat vetoavat siihen, että Itä-Suomi ansaitsee paperisen Uljaan. Vetoomuksen allekirjoittajat epäilevät vahvasti myös verkkomainonnalle asetettujen tavoitteiden toteutumista nettilehdessä.

Ylioppilaskunnan edustajisto päätti kaksi vuotta sitten ajaa paperiversion alas kuluvan edustajistokauden aikana; nyt päätös halutaan muuttaa.

"Paperi- ja verkkolehti tukevat toisiaan"

Uljaan päätoimittaja Jarkko Kumpulaisen mukaan tällä hetkellä paperi- ja verkkolehteä kehitetään rinta rinnan.

– Netin ansaintalogiikka on kyllä hallussa, mutta se tapahtuu globaaleilla alustoilla. Isot toimijat, kuten Google ja Facebook ottavat omat siivunsa, ja pienen lehden selviäminen nettimainosmyynnillä on hankalaa. Suomessa ainoastaan Taloussanomat, osa puoluelehdistä ja muutama taloudellisesti kannattamaton ylioppilaslehti on asettunut pelkästään verkkoon.

Kumpulainen ei halua ottaa kantaa siihen, mihin päätökseen edustajiston tulisi nyt ryhtyä. Hän luottaa kuitenkin paperin tenhoon.

– Uskon, että paperille käy sama kuin vinyylille musiikissa. Paperi ja verkko ovat toisiaan tukevia ja niitä on hyvä kehittää yhtä aikaa.

Uljaan paperiversion levikki on 10 000 kappaletta. Lehti ilmestyy kolmessa kaupungissa, Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa.