Koe uusi yle.fi

Kevitsan kaivos siirtyy kanadalaisilta ruotsalaisille – mitä tämä tarkoittaa Suomelle?

Suomen kaivosteollisuudessa Kevitsan kaivoksen omistajanvaihdosta pidetään myönteisenä ja koko alaa rohkaisevana uutisena. Kaivoksen nikkeli on kuskattu Kanadaan, mutta nyt se aletaan jalostaa Suomen Harjavallassa Bolidenin sulatossa.

talous
Kevitsan kaivos Sodankylässä.
Jyri Tynkkynen / Yle

Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela suorastaan riemuitsee Kevitsan myyntiuutisesta.

– Tämä on kaivosteollisuudelle ja Suomelle hyvä uutinen.

Kevitsan nykyinen omistaja, Kanadaan rekisteröity First Quantum Minerals (FQM) on velkaantunut raskaasti ja yhtiö on kertonut jo puoli vuotta sitten aikovansa keventää omistuksiaan. Nyt ostaja löytyi läheltä, kun ruotsalainen Boliden löi FQM:n kanssa kaupat lukkoon.

Mutta onko Suomelle ja suomalaiselle kaivosteollisuudelle mitään merkitystä sillä, että omistaja vaihtuu kanadalaisesta ruotsalaiseksi? Pekka Suomelan mukaan on, paljonkin.

– Nyt ravintoketju pysyy Suomessa, hän kiteyttää.

Tähän saakka Kevitsan nikkeli on mennyt Kanadaan, mutta kaupan jälkeen se jää Bolidenin omalle sulatolle Harjavaltaan. Suomalainen raaka-aine tulee siis jalostetuksi entistä pidemmälle Suomessa. Kevitsan kupari on tullut jo aikaisemminkin Harjavaltaan.

Bolidenillä on ollut metalliteollisuutta pitkään. Nyt se tulee Suomen kaivosalalle ja nousee suurimmaksi kaivosalan toimijaksi. Suomelan mukaan Bolidenin tuotantoketjun rakentuminen Suomeen luo uskoa koko kaivosalalle.

– Lisäksi se kertoo siitä, että Suomen voi ja kannattaa investoida.

Nikkelin maailmanmarkkinahinnat ovat romahtaneet muutamassa vuodessa. Bolidenin toimitusjohtaja Lennart Evrell sanoo, että lähiaikoina hinnan ei edes uskota lähtevän selvään nousuun.

– Vaatii sisua ostaa kaivostoimintaa näinä aikoina ja näillä metallien hinnoilla, Evrell sanoo, mutta vakuuttaa kaupan ajoituksen olevan juuri oikea.

Bolidenin kaivosyhtiötä vetävä Mikael Staffas myöntää, että kaivostoiminta ei ole houkuttelevaa tällä hetkellä. Hän kuitenkin korostaa, että yhtiössä ollaan kaukokatseisia. Nikkelin ja muidenkin metallien hintojen odotetaan nousevan pidemmällä ajalla.

Varsinkin nikkelin hintakehitys on tärkeää myös toisen kaivoshankkeen eli valtion syliin kaatuneen Talvivaaran kaivoksen kannalta. Se kiinnostaa suomalaisia veronmaksajia.