Rantaloma, ei kiitos! – Antti Punkari pyöräilee tuhansia kilometrejä eksoottisissa maissa

Hämeenlinnalaisen eläkeläisen Antti Punkarin ensimmäinen pitkä pyöräretki, muutama vuosi sitten, lähti Roomasta ja päättyi kotisuomeen. Matkaa kertyi 4 123 kilometriä. Viikko sitten hän palasi neljänneltä reissultaan Sri Lankasta. Se on miehen polkemista reissuista lyhin, vain 1 780 kilometriä.

Kotimaa
Hämeenlinnalainen Antti Punkari ja polkypyörä
Antti Punkari

Ennen eläkkeelle jäämistä Antti Punkari oli innokas golfaaja. Jotain tapahtui eläkepäivien lähestyessä. Kun leipätyö Koulutuskuntayhtymä Tavastiassa oli päättymässä Antti varasi lennon Roomaan, otti pyörän matkaan ja polki kymmenen maan kautta takaisin Suomeen. Näin golffaajasta tuli pitkien matkojen pyöräilijä.

Nyt pyöräilystä on tullut selvä ykkönen ja golf on jäänyt kakkoseksi.

Antti Punkari

– Nuorena sällinä tuli tehtyä reissuja ja olin innostunut pyöräilystä. Sitten tuli golfin peluu, joka vei vapaa-aikana parikymmentä vuotta ihan totaalisesti, kertoo Antti. Nyt pyöräilystä on tullut selvä ykkönen ja golf on jäänyt kakkoseksi.

Seuraava reissu Rooman jälkeen suuntautui Balkanille.

– Unkari, Romania, Serbia, Makedonia, Kreikka, Turkki, hän luettelee matkan varrelle osuneita maita. Mittariin kertyi noin 3 300 kilometriä.

"Marokon kauhun" jalanjäljillä

Viime syksynä Antti Punkarin veri veti Espanjaan ja Marokkoon.

Ajattelin lähteä katsomaan Aarne-enon paikkoja.

Antti Punkari

– Siinä oli semmoinen taka-ajatus, että kun enoni oli sodissakin kuuluisaksi tullut "Marokon kauhu" ja muukalaislegioonassa kuusi vuotta, niin ajattelin lähteä katsomaan Aarne-enon paikkoja.

– Sain oikeastaan aika hyvän kokonaiskuvan Marokosta, kun kiersin koko maan ihan sitä eteläisintä Marokkoa lukuunottamatta.

Sri Lanka - kompakti saari

Viikko sitten Antti Punkari palasi viimeisimmältä reissultaan. Sri Lankan ympäriajo, kuten hän sitä itse kutsuu, kesti nelisen viikkoa ja mittariin kertyi 1 780 kilometriä.

– Ensin ajattelin Uutta-Seelantia ja Kuubaakin. Sitten kartalta katselin, että Sri Lankahan on itse asiassa aika kompakti saari, johon saa mahtumaan ihan mukavasti pyöräkilometrejä.

Sri Lankahan on itse asiassa aika kompakti saari.

Antti Punkari

Päivälämpötilat olivat Sri Lankassa 32-36 astetta varjossa ja parhaimmillaan pyörän lämpömittari näytti +50 astetta.

– Sopeudun aika hyvin kuumaan ja sitähän sanotaan, että kun ihminen on pari viikkoa ollut jossain, niin hän sopeutuu olosuhteisiin kuin olosuhteisiin, Antti toteaa.

Rantaloma? Ei kiitos!

Antti Punkari on tehnyt kaikki pitkät fillarireissunsa yksin.

– Silloin nuorempana, yli 40 vuotta sitten, tuli reissattua porukalla, mutta nyt olen kokenut, että se homma pelaa ihan yksinkin. Voin riidellä ihan itseni kanssa, hän huomauttaa.

Tosin riitelyyn itsensä kanssa hänellä tuskin jää aikaa, kun polkemisen ohella pitää hakea majoitusta, suunnitella seuraavan päivän reittiä, päivitti blogia ja soitella vaimolle kotiin.

Kun innostun jostain, niin vaimo sanoo, että se menee överiksi sitten.

Antti Punkari

Joko seuraava reissu on tiedossa?

– Ei vielä, mutta pikkuhiljaa varmaan rupeaa muhimaan. Olen tehnyt vuosittain vähintään yhden reissun.

– Katsotaan nyt saanko vaimon kanssa sovittua uudesta reissusta, tuumaa mies, joka ei rantalöhöilylomista perusta.

Aktiiviliikunnan yhdistäminen reissuihin on Antille verissä.

– Mä olen ollut tällainen kulkijaluonne aina. Kun innostun jostain, niin vaimo sanoo, että se menee överiksi sitten.