EKP laskee ohjauskoron nollaan, laajentaa velkakirjojen osto-ohjelmaa

EKP laajentaa velkakirjojen osto-ohjelmaa odotettua enemmän, 80 miljardiin euroon kuukaudessa. EKP:n toimet yllättivät markkinat.

talous

Euroopan keskuspankki laskee ohjauskorkonsa tasan nollaan, kun se aiemmin oli 0,05 prosenttia, EKP tiedotti torstaina iltapäivällä neuvoston kuukausittaisen korkokokouksen jälkeen.

Päätös yllätti rahoitusmarkkinat. Euron arvo dollaria vastaan kääntyi laskuun ja Euroopan pörssi-indeksit nousuun, uutistoimisto Reuters kertoo. EKP:n ohjauskorko on ollut pitkään ennätysmatalalla tasolla, syyskuusta 2014. Nyt laskeudutaan siis uudelle ennätystasolle.

Keskeisen talletuskorkonsa EKP laski odotetusti 10 korkopisteellä -0,4 prosenttiin eli se veloittaa pankkien keskuspankkiin tekemistä talletuksista entistä enemmän.

Päätös oli odotettu: uutistoimisto Bloombergin aiemmin tällä viikolla julkistamassa kyselyssä kaikki analyytikot arvioivat, että pankki laskee torstaina jo ennestään negatiivista talletuskorkoa.

Samassa kyselyssä kolme neljästä analyytikosta arveli, että markkinoille syydetään lisää uutta rahaa laajentamalla velkakirjojen osto-ohjelmaa, joka on ollut 60 miljardia euroa kuukaudessa. EKP päätti laajentaa osto-ohjelmaa huhtikuusta alkaen 80 miljardiin euroon kuukaudessa. Pankki myös laajentaa osto-ohjelmaansa niin, että se alkaa ostaa myös muidenkin kuin pankkien velkakirjoja.

Pitämällä korot matalina ja syytämällä markkinoille rahaa EKP yrittää ruokkia talouskasvua. Inflaatio on kuitenkin jo pitkään ollut kaukana keskuspankin tavoittelemasta kahden prosentin tuntumasta, eikä merkittävää nousua ole näkyvissä.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kertoo lisää neuvoston päätöksistä ja inflaatio-odotuksista tiedotustilaisuudessa kello 15.30.