Tulevaisuustutkija: Jos maatalousyritys syntyisi nyt, millainen se olisi?

Tulevaisuustutkija Olli Hietanen sanoo, että innovatiiviset yritykset mullistavat maatalouden. Esimerkkeinä hän mainitsee älypuutarhoja valmistavan Plantuin ja kaloja teollisuusalueella viljelevän Sybimarin.

talous
Plantuin älypuutarhoja.
Ari Welling / Yle

Tulevaisuustutkija Olli Hietanen katsoo, että innovatiiviset yritykset tuovat maatalouden ihmisten olohuoneisiin. Turkulainen älypuutarhoja valmistava Plantui on ollut mukana Hietasen johtaman Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen projekteissa.

– Yritys on yksi esimerkki siitä, millainen on 2010-luvulla syntynyt maatalousyritys. Olohuoneeseen tulee sisustuselementti, joka tuottaa ravintoa, sanoo Hietanen.

Kun Marimekko toi markkinoille omat kävelysauvansa, oli moni aika hämmentynyt.

Olli Hietanen

Olli Hietanen on vuosikaudet esitelmöinyt siitä, miten yritysten tulisi rohkeasti lainata ideoita myös oman alansa ulkopuolelta.

– Kun Marimekko toi markkinoille omat kävelysauvansa, oli moni aika hämmentynyt. Ei ihan itsestään selvä bisnesvalinta vaateyrittäjältä, hymähtää Hietanen.

Muita esimerkkejä innovatiivisista maatalousyrityksistä Plantuin ohella ovat Hietasen mukaan vantaalainen Silmusalaatti ja uusikaupunkilainen Sybimar.

Silmusalaatin tuotteet ovat sekoite erilaisia versoja, jotka on kasvatettu siemenestä. Yritys vannoo luomutuotannon nimeen.

Sybimar on puolestaan tunnettu edistyneistä kalanviljelyjärjestelmistään. Niin sanotussa suljetun kierron energiaratkaisussa jätteet, hukkaenergia ja lämpö hyödynnetään ja kierrätetään.

Kaloja voidaan kasvattaa vaikkapa teollisuusalueella keskellä entistä peltoa, kuten yritys tekee Uudessakaupungissa.

Plantui otti oppia annoskahvifirmalta

Turkulainen Plantui kehittää automatisoituja älypuutarhoja kotikäyttöön. Toimitusjohtaja Kari Vuorinen myöntää, että kapseleihin perustuva bisnesidea on lainattu elintarviketeollisuudesta.

Ihminenhän on aina halunnut kasvattaa jotain. Samalla olemme perusluonteeltamme hiukan laiskoja.

Kari Vuorinen

– Kannattaa ehdottomasti hakea liiketoimintamalleja muualtakin kuin omalta alalta. Mekin olemme kopioineet muilta, erityisesti Nespressolta, sanoo Vuorinen.

Sveitsiläisen Nestlén annoskahvikoneissa käytetään kahvikapseleista. Samantyyppistä ideaa on sovellettu Plantuilla.

– Ei tarvitse keksiä niin paljon, kun yhdistelee valmiita ideoita. Se on kuitenkin paljon helpompaa kuin uuden keksiminen, toteaa Vuorinen.

Kasvu Open etsii jälleen kasvuhakuisimpia suomalaisyrityksiä

Plantui voitti viime vuonna Varsinais-Suomen kasvuhakuisimman yrityksen tittelin. Jälleen käynnissä olevassa Kasvu Open -yrittäjyyskilpailussa uudet yritykset saavat myös vertaistukea menestyneiltä yritysjohtajilta.

Plantuin Kari Vuorinen katsoo, että menestykseen tähtäävän yrityksen ei tarvitse olla täynnä visionäärejä.

Plantuin Muumi-älypuutarhoja.
Ari Welling / Yle

– Meidän alallamme ainakin riittää se, että on kiinni historiassa. Ihminenhän on aina halunnut kasvattaa jotain. Samalla olemme perusluonteeltamme hiukan laiskoja. Jos puutarhanhoito voidaan automatisoida, se tehdään ilomielin, toteaa Vuorinen.

Kasvu-uralla oleva yritys uskoo nykymuotoisen maatalouden maailmanlaajuiseen voittokulkuun. Myynti Japaniin ja Singaporeen aloitettiin viime marraskuussa. Norjaan älypuutarhoja alettiin viedä vuoden alussa.

– Keskitymme nyt enemmän Eurooppaan. Tosin myynti Japanissa lähtee varmaan uuteen nousuun, sillä saamme sinne myyntiin Muumi-kuosilliset älypuutarhat, sanoo Vuorinen.