Suomea irti eurosta ajava Väyrynen jätti kansalaisaloitteen eduskunnalle

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen vaatii, että Suomen on erottava euroalueesta. Väyrysen mielestä Suomen talouden tervehdyttäminen edellyttää kilpailukykysopimuksen lisäksi siirtymistä omaan, kelluvaan valuuttaan.

politiikka
Paavo Väyrynen.
Jarno Kuusinen / All Over Press

Väyrynen jätti torstaina iltapäivällä eduskunnalle yli 53 000 suomalaisen allekirjoittaman kansalaisaloitteen, jossa esitetään kansanäänestystä Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

Väyrysen mukaan kansalaisaloite oli välttämätön sen vuoksi, että Suomen jäsenyyttä euroalueessa ei ollut mahdollista saada muuten eduskunnan käsiteltäväksi.

– Kansan keskuudessa Suomen eroamisella euroalueesta on laajaa kannatusta, ja kansanäänestystä kannattaa noin puolet suomalaisista, Väyrynen arvioi.

Kansalaisaloitteen vastaanottanut eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) kiitti Väyrystä siitä, että tämä aihe pääsee eduskunnan syvälliseen keksuisteluun.

Eduskunnasta löytyy euroepäilijöitä

Myös eduskunnassa on Väyrysen mukaan euroepäiljöitä. Väyrynen on laskenut, että ennen eduskuntavaaleja runsas neljännes nykyisistä kansanedustajista vastasi Ylen vaalikoneessa, että Suomen olisi parempi olla euroalueen ulkopuolella.

– Jos eduskunta yhtyy aloitteeseen, se kehottaa hallitusta valmistelemaan lain kansanäänestyksen järjestämiseksi. Kun Suomi on euroalueessa, ainoa mielekäs kansanäänestyksen aihe voi olla eroaminen siitä, Väyrynen linjaa.

Väyrysen mukaan hallituksella on käytettävissään myös toinen ja nopeampi tapa toteuttaa Suomen ero eurosta.

– Kun euroalueeseen liityttiin ilman kansanäänestystä ja vain tiedonantomenettelyä käyttäen, siitä voidaan samalla tavalla myös erota, Väyrynen neuvoo hallitusta.

Väyrynen näkee uhkia itsenäisyydelle

Väyrynen perustelee vaatimustaan Suomen euroerosta sekä talouden tervehdyttämisellä että itsenäisyyden turvaamisella.

Väyrysen mukaan euroaluetta ollaan kehittämässä yhteisvastuulliseksi velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi. Väyrynen uskoo, että niin sanottu viiden presidentin suunnitelma ajetaan läpi.

– Jos Suomi pysyttäytyy euroalueessa, menetämme lopunkin taloudellisen ja lopulta myös valtiollisen itsenäisyytemme. Ero muihin Pohjoismaihin nähden kasvaa, Väyrynen varoittaa.