Animaatiolegenda Bruno Bozzetto viehättyi verkosta: "Internet on fantastinen"

Moni lähes seitsenkymppinen pitää valkokangasta ainoana oikeana välineenä katsoa elokuvia. Animaatiolegenda Bruno Bozzetto päätti toisin, ja julkaisee animaatioitaan myös Youtubessa.

Kotimaa
Bruno Bozzetto
Marko Melto / Yle

Internet on nostanut monta taiteilijaa maailmanmaineeseen. Yksi heistä on 68-vuotias italialainen animaatio-ohjaaja Bruno Bozzetto. Bozzetto on saavuttanut urallaan lukuisia palkintoja, mutta etenkin internet on tuonut hänen teoksiaan suuren yleisön nähtäville.

Mies on pysynyt vuosikymmeniä kestäneellä urallaan tyylilleen uskollisena. Hän käsittelee animaatioissaan yhteiskunnallisia aiheita huumorin kautta.

Tällä hetkellä työstän traileria, jossa ei ole mitään järkeä. Teen sen hämmentääkseni itseäni.

Bruno Bozzetto

Bozzettoa on kiinnostanut koko uransa ajan ihmisyys ja yhteiskunta. Miehen ensimmäinen lyhytelokuva julkaistiin vuonna 1958. Tuolloin elokuvia esitettiin valkokankaalla.

Vuodesta 2000 lähtien mies on julkaissut 2D-animaatioita verkossa. Vuonna 2012 julkaistu Europe vs Italy -video on yltänyt Youtubessa (siirryt toiseen palveluun) lähes 1,5 miljoonaan katselukertaan. Ehkä tunnetuin Bozzeton hahmoista on Signor Rossi (siirryt toiseen palveluun).

Internet mahdolistaa vuoropuhelun yleisön kanssa

Tunnettu ohjaaja on tehnyt vuosien varrella Italiassa noin 350 lyhytelokuvaa ja opetusfilmiä.

– Tällä hetkellä työstän traileria, jossa ei ole mitään järkeä. Teen sen hämmentääkseni itseäni, Bozzetto nauraa.

Bozzetto kertoo pitävänsä internetistä välineenä, sillä se mahdollistaa vuorovaikutuksen yleisön kanssa. Myös nuorille elokuvantekijöille verkko on mainio foorumi tehdä nimeään tutuksi.

– Internet on fantastinen, sillä sen kautta voin tavoittaa ihmisiä ympäri maailman.

Ihmisten reaktiot hämmentävät

Verkkoon ladatuista lyhyelokuvista ei saa rahaa. Bozzetto kertoo, että kaltaiselleen vanhalle miehelle Youtube-kanavan ylläpito on enemmän harrastus kuin elinkeino. Mies pyörittää edelleen tuotantoyhtiötä, joka on erikoistunut opetusfilmien tekemiseen.

Internetissä on toinenkin ongelma. Ihmisten todellista reaktiota on mahdotonta arvioida.

Internet on fantastinen, sillä sen kautta voin tavoittaa ihmisiä ympäri maailman.

Bruno Bozzetto

– Elokuvateatterissa kuulee yleisön naurun, mutta internetissä on vain tykkää-nappula.

Havainnollistaakseen ongelmaa Bozzetto kertoo tarinan, kuinka hän julkaisi kymmenminuuttisen animaationsa suositulla Youtube-kanavallaan. Kaksi sekuntia julkaisun jälkeen videolle alkoi sataa tykkäyksiä.

– Eivät he olleet voinut nähdä koko animaatiota niin nopeasti, Bozzetto puuskahtaa.