1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hiljattain löytynyt Janakkalan Hangastenmäki varmistui keskiajan sotalinnaksi – tutkittavaa riittää

Alkuvuoden tutkimustulokset ovat varmistaneet, että Janakkalan Hangastenmäen linnavuori oli paaluvarustuksella suojattu sotilasleiri. 1300-luvun seppä takoi nuolenkärkiä, hevosenkenkiä ja muita varusteita linnan väelle. Koko Hangastenmäen keksimisen tarina kaikkine arvoituksineen on mielikuvitusta kutkuttava.

Muurien ja varustusten jäänteitä Janakkalan Hangastenmäen linnavuorella Kuva: Markku Karvonen / Yle

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöiden harrastajat löysivät vuonna 2013 Janakkalasta vanhastaan kuuluisan Hakoisten linnavuoren naapurista jyrkältä mäeltä keihään- ja nuolenkärkiä, miekan ponnen ja varustusten jäänteitä.

Seuraavana vuonna mäki todettiin muinaisjäännökseksi ja linnavuoreksi. Viime syksynä Turun yliopiston arkeologit pääsivät tekemään Hangastenmäessä pienen kaivauksen, jonka tuloksista osa on valmiina.

Alkuoletus vahvan näköisten varustusten, löydettyjen hevostenkenkien ja niiden naulojen sekä aselöytöjen perusteella oli, että Hangastenmäki oli sotalinna ja todennäköisesti ratsuväen tukikohta. Näin sen luonne oli hieman erilainen kuin eteläpuolisen Hakoisten linnavuoren. Hakoisilla on maine mahdollisena ruotsalaisten valloittajien perustamana ensimmäisen Hämeen linnan paikkana ja hallinnon tukikohtana.

Viime syksyn mittausten ja kaivausten perusteella arkeologit ovat päätyneet siihen, että Hangastenmäki oli vahvalle kiviperustalle rakennetun paaluvarustuksen ympäröimä keskiajan vuorilinna. Yhdellä sivulla on selvä vallirakenne ja toisella ehkä ratsujen käyttämä leveä varustuksen suojaama sola. Mäen juurelta linnalle on noussut tieura, jolta löytyi pari keskiaikaista hevosenkenkää.

Salaperäinen palanut pala pääkalloa

Hangastenmäellä on ollut elämää jo ennen keskiaikaa, miettii arkeologi Jasse Tiilikkala.

– Siihen viittaavat viikinkiajan esinelöydöt, jotka eivät ole varsinaisen linnan alueelta, vaan sen reunamilta. Laen reunalta löytyi pala ihmisen palanutta päälaenluuta.

Se voi Jasse Tiilikkalan mukaan tarkemman analyysin puuttuessa kertoa joko esikristillisestä polttohautauksesta tai jotenkin keskiajalla tuleen joutuneesta luusta. Yksi löydöistä saattaa olla palanutta ihmislantion luuta.

Laen reunalta löytyi pala ihmisen palanutta päälaenluuta.

Jasse Tiilikkala

Palaneesta luusta on vasta tekeillä radiohiiliajoitus. Jasse Tiilikkala ei kuitenkaan niiden perusteella olettaisi, että Hangastenmäkeen olisi rakennettu linnaa ennen ruotsalaisten tuloa.

–  Rakentaminen on alkanut 1200-luvun lopulla, ja linna on ollut varmuudella käytössä 1300-luvulla, Tiilikkala kertoo.

Seppä takoi aseita ja varusteita melko varmasti 1300-luvulla

Arkeologien onnenpotkuksi tuuli oli kaatanut syksyksi mäen reunasta pari suurta puuta. Esiin noussutta maata tutkimalla arkeologit löysivät muinaisen sepän pajan paikan.

Maasta tutkijat löysivät muun muassa kilokaupalla rautapitoista kuonaa ja 35 pientä metalliesineen kappaletta. Näiden joukossa oli esimerkiksi panssarinuolen kärki, pronssinen solki ja hevosenkengännauloja.

Ilman tuulenkaatoja voi olla, että ajoituksen kannalta tärkeä pajan paikka olisi voinut jäädä löytymättä. Kuva: Markku Karvonen / Yle

– Pajahilse varmisti, että paikalla on taottu ja ahjohitsattu rautaa.

Nokimaan puuhiilinäytteen ajoitus on valmis. Sen mukaan puun lusto on kasvanut 1300-luvulla. Samalle vuosisadalle voidaan esinelöytöjen kanssa ajoittaa myös paja ja osa linnavuoren käyttöajasta. Viikinkiajan esineet ovat Jasse Tiilikkalan mukaan selvästi tarkoituksella maastoon joutuneita, mutta on arvoitus miten ja milloin.

Nuolenkärki kielisi käydystä puolustustaistelusta

Kun Jasse Tiilikkala tekee yhteenvetoa linnavuoresta, hän toteaa sen sotalinnaksi, mutta ei uskalla sanoa sitä, onko linnasta sodittu. Sieltä löytyi kärjestään lytistynyt nuolenkärki, joka vaikuttaa Hangastenmäkeen ammutulta.

– Se ei vielä varmuudella todista taisteluista.

Hangastenmäen käyttöä ja luonnetta mietittäessä pitää edelleen hahmottaa se ympäristöönsä. Näkökantaman päässä yhtyvät vanhat vesireitit. Vieressä ovat Hakoisten linnavuori ja keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko.

Kirkko taas on noussut vanhan uhrilehdon paikalle, samassa maisemassa on myös muinainen uhrilähde. Ja kaikella tällä on side nykyiseen Hämeen linnaan sekä sen perustamiseen ja rakentamisajankohtaan. Sekä samalla myös Janakkalan huippupaikkojen hiipumiseen.