1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suntion aavistus esti tulipalon, kansa uhmasi piispan käskyä – Kirkko seisoo yhä paikoillaan

Jos eivät tulipalo ja sodat pystyneet tuhoamaan Kajaanin kirkkoa, kirkkovaltuusto melkein pystyi. Hätiin riensi kansa, ja kirkko korjattiin. Torni yritettiin oikaista, mutta se on yhä vinossa. 120-vuotiasta kirkkoa on vaalittu rakkaudella.

kulttuuri
Kajaanin kirkko
Sini Salmirinne / Yle

Kajaanin kirkon 120 vuoteen mahtuu sotia, tulipalo, purku-uhka ja epäonnistunut yritys oikaista kirkontorni.

Sen kätköissä on itketty monet itkut, kun läheisiä on siunattu haudan lepoon, ja vuodatettu monia ilon kyyneleitä lasten ristiäisissä ja vihkiäisissä. Esimerkiksi vuonna 2015 Kajaanin kirkossa oli 37 vihkiäistilaisuutta, joissa oli yhteensä 2 358 vierasta.

Suntion tunne pelasti kirkon

Uusgotiikkaa edustava puukirkko Kajaanin keskustassa melkein paloi helmikuussa vuonna 1942. Se pelastui suntion ansiosta.

– Kirkkoa lämmitettiin kaminoilla. Suntio oli hautajaisia varten lämmittänyt kaminoita ja lähti tilaisuuden jälkeen kotiin. Iltapäivällä hän oli menossa saunomaan, mutta hänelle tuli tunne, että pitää käydä vielä kirkossa katsomassa, onko siellä kaikki kunnossa. Kirkko oli täynnä savua, kertoo Kajaanin seurakunnan kiinteistöpäällikkö Juha Vornanen.

Kajaanin kirkko vuonna 1940.
Sankarihautajaiset Kajaanin kirkkomaalla 19.5.1940.SA-kuva

Paikalle saapunut kappalainen lähti hälyttämään apua, ja suntio meni sammuttamaan paloa. Seinärakenne oli syttynyt tuleen nurkasta, takimmaisen kaminan hormin taustalta. Se saatiin nopeasti sammumaan.

Kansa pelasti purkamiselta

Kirkko säästyi myös sodan melskeiltä, vaikka viereinen Kauppakatu pahoin pommitettiinkin. Kirkon tarina oli kuitenkin vähällä päättyä purkamiseen vuonna 1965.

– Kirkkovaltuusto oli tehnyt päätöksen, että kirkko puretaan. Piispa oli samaa mieltä, että purkakaa vain se lato pois. Kansalaiset kuitenkin alkoivat vastustaa purkamista, ja seurakunta päätti peruskorjata kirkon.

Kajaanin kirkko
Kirkon sisäosat remontoitiin vuonna 1965.Sini Salmirinne / Yle

Vuoden 1965 peruskorjaukset olivat mittavat. Tuolloin muun muassa uudistettiin kirkon tummuneet sisäseinät. Kiinteistöpäällikkö on mielissään, että kirkko säilytettiin.

– Kyllä se harmittaisi, jos se olisi purettu. Siihen aikaan rakennettiin betonikolosseja, niin nyt siinä voisi olla semmoinen moderni, laatikkomainen betonikirkko. Ei yhtään kiinnostaisi semmoinen, Vornanen pyörittelee päätään.

Peruskorjattu kirkko eleli rauhallisesti neljäkymmentä vuotta. Tosin vuonna 2005 ainakin vihkiäisten osalta kirkossa piti kiirettä. Tuolloin avioliittoon vihittiin 69 paria yli 5 000 vieraan voimin.

Kirkon kalteva torni

Nykyisin kirkko on hyvässä kunnossa. Viimeisin peruskorjaus tehtiin vuonna 2006. Lahoja korjattiin, ja alkuperäisiä osia uusittiin taidokkaana käsityönä.

Remontissa kirkon 45 metriä korkea torni jäi yrityksistä huolimatta vinoon.

– Torni oli 50 senttiä kallellaan kirkkoon päin. Rakennesuunnittelija laski, että kun tornia nostetaan kuusi senttiä, huippu siirtyisi melkein puoli metriä, Vornanen kertoo.

Kajaanin kirkko ulkoa kesäpäivänä.
Vuonna 2006 tehtiin kirkon viimeisin peruskorjaus, mutta tornia ei saatu yrityksestä huolimatta suoraan.Kata Laurikainen / Yle

Tornia tunkattiin kuusi senttimetriä, mutta se oikeni vain kymmenen senttimetriä. Nyt torni on melkein yhtä vinossa kuin ennenkin.

– Kun kuukauden päästä oikaisusta mittasimme sen, niin torni oli palautunut kahdeksan senttiä takaisin. Se oikeni vain kaksi senttiä, Vornanen hymistelee.

Laadukas työnjälki näkyy tänäkin päivänä.

Juha Vornanen

Jos oikaisu ei onnistunutkaan, niin ainakin yhden seurakuntalaisen toive peruskorjauksessa toteutettiin.

– Eräs emäntä tuli ja sanoi, että hän on aina tullut kirkkoon sisälle pääovesta. Välitasanteella on kaksi porrasta, jossa hänen mielestään pitäisi olla kaide. Suunnitelmissa ei kaidetta ollut, mutta me päätimme että me teemme siihen kaiteen.

Taidokkaan käsityön näyte

Vornaselle kirkko on selvästi tärkeä. Ja sen hän sanookin.

– Minä kyllä tykkään hirveästi tästä kirkosta. Se on hieno nikkarityylin kirkko. Se on puurakentamisen takia omalaatuinen ja mielenkiintoinen, hän miettii.

Kajaanin kirkko
Kirkko säästyi sodan melskeiltä, vaikka viereinen Kauppakatu pahoin pommitettiinkin.Julia Sieppi / Yle

Kirkon rakentamisen aikaiset rakennustoimikunnan muistiinpanot ovat vielä tallessa. Niistä Vornanen on löytänyt monta mielenkiintoista tarinaa.

– Urakoita huudatettiin torilla, kuka ottaa montakin ikkunaruutua tehtäväksi, kuka tekee saarnapöntön, kuka alttarin. Näin työt jaettiin useammalle. Sieltä ihmiset huusivat, että minä teen näin halvalla, ja joku pani vähän paremmaksi. Ja näin löydettiin tekijät töille.

Vaikka kirkko rakennettiin reilussa vuodessa, Vornanen kehuu työn jälkeä.

– Laadukas työnjälki näkyy tänäkin päivänä. Kirkko on kestänyt jo 120 vuotta ja tulee varmasti kestämään ainakin vielä toisen mokoman.

Lue seuraavaksi