Taiteessa rohkea saa rahoitusta

Keski-Suomen taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija Pauliina Lapio sanoo, että taiteilijan on mahdollista löytää yksityistä rahaa rohkeasti hakemalla. Jyväskylässä keskustellaan tänään taiteen ja kulttuurin rahoituksesta.

taide
Savupiipun takana olevan talon seinään muurataan lasitetuista tiilistä koostuva Mika Natrin taideteos.
Savupiipun takana olevan talon seinään muurataan lasitetuista tiilistä koostuva Mika Natrin taideteos.YIT

Jyväskylän Kankaan alueen rakentamisessa on otettu käyttöön prosenttiperiaate: prosentti alueen tonttikauppojen tuloista ja rakentamisen kustannuksista ohjataan kulttuuriin.

Panostus on merkittävä, sillä 25 vuoden aikana kulttuuriin ohjautuu arviolta viisi miljoonaa euroa.

Taiteen ja talouden maailmat elävät kuitenkin enimmäkseen erillään toisistaan, ja keskinäinen ymmärrys puuttuu. Keski-Suomen läänintaiteilija Pauliina Lapio näkee, että taiteilijat voisivat olla rohkeampia ja aloitteellisempia.

– Että ei lannistuta siitä, että ensimmäinen apurahan haku ei tuo tulosta. Kantava ajatus on se, että oma idea toimii, ja sitä voi jalostaa yhdessä rahoittajan kanssa, tehdä yhteisiä tuotantoja, hän sanoo.

Perinteisiä apurahoja riittää taiteilijoista murto-osalle.

– Keski-Suomi ja maailma on pullollaan hyviä taiteentekijöitä ja tuotantoja, joille soisi pidemmän elinkaaren ja paremman rahoituksen. Monesti yhteistyö kaatuu siihen, että taiteilija ei osaa tuoda itseään kiinnostavasti esille. Ehkä pelätään, että seuraako siitä jotain huonoa, jos "myyn itseni", Lapio sanoo.

Lapio katsoo, että taiteen ja talouden yhteistyöstä voisivat hyötyä molemmat.

– Taiteilija voi tuoda omia näkemyksiään vaikkapa yrityksen työhyvinvointiin tai asiakastoimintaan. Taiteilijat ovat myös visuaalisen ilmeen erikoisihmisiä, Lapio sanoo.

Jyväskylän Veturitalleilla keskustellaan tänään kulttuurituotannon rahoituksesta. Aihe kiinnostaa, sillä sali on jo täynnä. Tilaisuudessa käydään läpi esimerkkejä, joissa kulttuurialan toimijat, yhteisöt ja yritykset ovat luoneet rahoituksen ratkaisuja yhdessä.

– Tarkoitus on rohkaista ihmisä hakemaan rahoitusta luovasti eri lähteistä, Lapio sanoo.

Pauliina Lapiota haastatteli Eija Heikkilä.