1. yle.fi
  2. Uutiset

Myanmarin presidentinvaaleissa äänioikeutta käyttää parlamentti – puolueet julkaisivat ehdokkaansa

Parlamentin ala- ja ylähuone sekä asevoimat nimittävät omat ehdokkaansa presidentiksi, joiden joukosta Myanmarin parlamentti äänestää presidentin. Hävinneistä ehdokkaista tulee maan varapresidenttejä.

Ulkomaat
Uutisvideot: Myanmarissa valitaan pian presidentti
Uutisvideot: Myanmarissa valitaan pian presidentti

Matka kohti presidentinvaaleja käynnistyi Myanmarin parlamentissa torstaina, kun puolueiden ylä- ja alahuone nimittivät ehdokkaitaan presidentiksi.

Parlamentin valitsema presidentti on ensimmäinen vapaasti valittu sitten vuoden 1962. Ensimmäisen demokraattisesti valitun hallituksensa maa sai helmikuun alussa. Se aloittaa kautensa uuden presidentin johdolla huhtikuussa.

Kuka nimittää ehdokkaat?

Sekä parlamentin ala- että ylähuone nimittävät omat ehdokkaansa presidentiksi puolueiden eli NLD:n ja USDP:n ehdokkaista. Koska demokratian kansallinen liitto NLD on parlamentin valtapuolue, on todennäköistä että sekä ylä- että alahuoneen presidenttiehdokkaaksi valitaan NLD:n ehdokas.

Vaikka USDP on armeijan tukema puolue, nimittää asevoimat oman ehdokkaansa erikseen. Näistä kolmesta valitusta ehdokkaasta äänestetään presidentti. Hävinneistä ehdokkaista tulee varapresidenttejä.

Keitä on ehdolla?

Marraskuussa vaalit voittanut Myanmarin suurin puolue NLD nimesi presidenttiehdokkaakseen puoluejohtaja Aung San Suu Kyin läheisen liittolaisen ja pitkäaikaisen ystävän Htin Kyawin. Hänen valintaansa presidentiksi pidetään hyvin todennäköisenä.

Vaikka Kyaw nousisi presidentiksi, pitää oikeaa valtaa Myanmarissa kuitenkin puoluejohtaja Suu Kyi, joka ei voi itse asettua ehdolle. NLD:n ylähuoneen ehdokas presidenttiehdokkaaksi on puolestaan Henry Vantriu.

Myös armeijajohtoinen USDP nimitti ala- ja ylähuoneen ehdokkaansa presidentiksi. USDP:n alahuoneen ehdokas on nykyinen varapresidentti Sai Mauk Kham, ylähuoneen ehdokas on Khin Aung Myint.

Kuka valitsee presidentin ja milloin?

Presidentin valitsee parlamentti. Ennen kuin parlamentti hyväksyy ehdokkaat virallisesti, tarkastetaan nimettyjen ehdokkaiden kelpoisuus. Presidentistä äänestetään todennäköisesti ensi viikolla, joko maaliskuun 17. tai 18. päivä, kun parlamentti kokoontuu uudelleen.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi