yle.fi-etusivu

Stubb antoi eduskunnalle ristiriitaisen lausunnon Talvivaara-rahan riittävyydestä – "Jos on virhe, korjaamme"

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi täysistunnossa viime viikolla, että Talvivaaran kaivosta pyörittävälle Terrafamelle esitetty rahoitus riittää kesän yli. Todellisuudessa lisäraha riittää alkukesään.

Talvivaara
Stubb eduskunnassa

Stubb totesi 1. maaliskuuta eduskunnan täysistunnossa, että valtion yhtiölle esitetyt uudet Talvivaara-rahat riittäisivät "kevään, kesän yli".

– Se ratkaisu, jonka me nyt esitämme tässä talousarviossa, on se 38 miljoonaa, jolla päästään tämän kevään, kesän yli, Stubb totesi tuolloin.

Yle tiedusteli tänään torstaina ministerin avustajakunnalta, onko rahan riittävyydestä saatu mahdollisesti uutta tietoa. Toimituksen laskelmien mukaan nykytahdilla raha riittäisi kaivoksella kesäkuun puoleenväliin, ei missään nimessä kesän yli. Tämä on vahvistettu myös Terrafame-yhtiöstä.

“Sanajärjestyksessä virhe”

Yle tavoitti Stubbin eduskunnasta kommentoimaan lausuntoaan. Hän totesi nyt, että esitetty lisäraha riittää alkukesään.

Varmasti tuossa sanajärjestyksessä on virhe. Me katsomme pöytäkirjaa ja korjaamme sitten.

Alexander Stubb, valtiovarainministeri (kok.)

– Varmasti tuossa sanajärjestyksessä on virhe. Me katsomme pöytäkirjaa ja korjaamme sitten. Tämähän on asia, joka kuuluu substanssimielessä (elinkeinoministeri) Olli Rehnille, Stubb sanoi.

Virhettä ei siis ole tapahtunut?

– Jos on virhe pöytäkirjassa, korjaamme. Jos olen sanonut väärin, korjaamme.

Toimitus tarkasti lausunnon eduskunnan videotallenteelta ja totesi, että sen sisältö on kirjattu pöytäkirjaan täysin oikein.

Ministerin lausunnolla on sikäli merkitystä, että itse hallituksen lisätalousarvioesityksessä (siirryt toiseen palveluun)rahan riittävyydestä ei esitetä arviota. Lisäksi jo aiemmin eduskunnassa on hämmästelty sitä, että sen tähän mennessä myöntämät Talvivaara-rahat ovat jo loppumassa.

Eduskunta on aiemmin antanut Terrafamen pääomittamiseen yhteensä 209 miljoonaa euroa. Tämä potti on loppumassa huhtikuun lopussa.Terrafame on siis kuluttanut keskimäärin noin 23 miljoonaa euroa kuukaudessa. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia on lisäksi todennut, että tahti tulee kiihtymään kevättä kohden.

Käytännössä nyt esitetty lisärahoitus kaivokselle on niin pieni, että eduskunta joutuu käsittelemään Terrafamen rahoitusta pian uudestaan.

Pyysi prosenttilaskujaan anteeksi

Joulukuussa Stubb joutui pyytämään anteeksi virheellistä väitettään liittyen hallintarekisterihankkeeseen. Stubb oli todennut eduskunnalle, että 90 prosenttia hallintarekisterihanketta koskevista viranomaislausunnoista olisi ollut myönteisiä.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan myönteisiä lausuntoja oli noin 10 prosenttia.

– Haluan mitä nöyrimmin pyytää anteeksi viime viikolla eduskunnassa tekemääni virhettä, jossa vahingossa käytin prosenttilukua, jota ei ole olemassa. Se virhe on vain ja ainoastaan minun, Stubb kommentoi tuolloin.