1. yle.fi
  2. Uutiset

Keittiömestari rakentaa koneita, jotka muuttavat teurasjätteet kastikkeiksi

Ylämyllä vanhan leipomon tiloissa rakennetaan koneita, jotka valmistavat esimerkiksi luista ja kalanruodoista liemiä. Tiettävästi maailmalla ainutlaatuisia linjastoja kaupataan muun muassa teurastamoille, joiden tähteet menevät nykyisin pääosin haaskuuseen.

talous
Laitteita Coctio Oy:n tehdashallissa.
Heikki Haapalainen / Yle

Kun eläin teurastetaan, tärkeimpänä talteen otetaan liha. Sen sijaan luut jänteiden ja lihojen rippeineen jäävät heikosti hyödynnetyiksi. Nyt niille on keksitty uutta käyttöä teollisessa mittakaavassa. Coctio Oy:n toimitusjohtaja Kai Iiskola kertoo, että maitotaloudessa asia on hoksattu jo aiemmin ottamalla esimerkiksi hera talteen.

– Myydään raakamaitoa ja muuta maitoa, mutta maidosta tehdään nykyisin paljon muutakin. Maidosta saadaan talteen jos jonkinnäköistä ainesosaa. Lihateollisuus on kautta aikojen jämähtänyt semmoiseen, että myydään lihaa, makkaraa tai muita lihajalosteita. Muita ainesosia sieltä ei juurikaan oteta, Iiskola luonnehtii.

Kai Iiskola on taustaltaan keittiömestari ja entinen Puljongin kastiketehtaan yrittäjä. Liemiä hän ei enää keitä, vaan rakentaa koneita niiden tekoon. Tarkoitus on kaupata laitteistoja aluksi Euroopan teurastamoille.

Luista lientä, rasvaa, lihaproteiinia ja luujauhoa

Prosessissa eläinten luut kulkevat uunien, kattiloiden ja säiliöiden kautta, kunnes ulos lirisee lihalientä. Sama temppu voidaan tehdä kalanruodoilla tai kasviksilla. Lopputuotteena ei kuitenkaan ole pelkkä liemi, vaan esimerkiksi luista otetaan kaikki irti.

– Luista saadaan lientä, mutta myös äärimmäisen puhdasta rasvaa. Lisäksi talteen saadaan lihaproteiinia ja vielä luujauhoa, jota voidaan käyttää lannoitteena tai polttoaineena, Iiskola luettelee.

Laitteisto maksaa koosta riippuen 2,5–15 miljoona euroa. Ensimmäinen linjasto valmistuu huhtikuussa. Iiskola kertoo, että kiinnostusta on ollut ympäri maailmaa ja Eurooppaan on jo pitkälle neuvoteltuna useita kauppoja.

Lue seuraavaksi