Uusi markkinarako jakeluyhtiölle: sanomalehtien varhaisjakelun rinnalle yritysten kirjeitä

Jakeluyhtiö Savon Jakelulle on myönnetty postitoimilupa. Uusi aluevaltaus on tärkeä jakeluyhtiölle, sillä paperisten sanomalehtien jakelumäärät vähenevät.

Muu jakelu- ja kuriiritoiminta
Sanomalehtiä ja aikauslehti postiluukussa
Heli Mansikka / Yle

Jakeluyhtiö Savon Jakelu saa alkaa jakaa yrityspostia sanomalehtien rinnalla. Valtioneuvosto on myöntänyt yhdeksän uutta alueellista postitoimilupaa, joista yhden Savon Jakelulle. Samalla tehtiin muutoksia aiemmin myönnettyihin toimilupiin.

Uuden toimiluvan myötä Savon Jakelu voi alkaa jakaa nykyisellä jakelualueellaan yritysasiakkaiden postilähetyksiä kuten kirjeitä. Toimilupa ei oikeuta kuluttajapostin jakeluun.

Tällä hetkellä yritys hoitaa sanomalehtien varhaisjakelua Pohjois-Savon lisäksi Joroisissa, Pieksämäellä, Heinävedellä ja Pyhäsalmella taajamissa. Käytännössä uusi lupa tarkoittaa Savon Jakelun toimitusjohtaja Heikki Ahposen mukaan sitä, että yritysten postia voidaan jakaa sanomalehtien varhaisjakelun yhteydessä.

– Kun kuitenkin jakajamme menevät käytännössä kaikkien postiluukkujen ja -laatikoiden ohi kierroksellaan, voimme saman tien jakaa muutakin postia. Otetaan esimerkiksi isot postittajat kuten PeeÄssä tai pankki, joka lähettää paljon tiliotteita tai tiedotteita asiakkailleen. Me voimme hoitaa niiden jakelun samalla kun jaamme sanomalehtiä, Ahponen summaa.

Sanomalehtien jakelumäärät supistuvat

Ahposen mukaan on muistettava, että jakeluyhtiöt toimivat voimakkaasti laskevalla alalla. Savon Jakelun jakamien sanomalehtien jakelumäärät ovat muutaman viime vuoden aikana pienentyneet hieman. Postin mukaan paperisten sanomalehtien jakelumäärä on pudonnut Suomessa takaisin 1950-luvun tasolle.

Posti kertoi yt-uutisten yhteydessä alkuvuonna, että kirjeiden ja muun osoitejaettavan määrä väheni viime vuonna yli sadalla miljoonalla kappaleella edellisvuoteen verrattuna. Suomessa postitettiin viime vuonna runsaat 800 miljoonaa kirjettä.

– Paperisten sanomalehtien jakelumäärät pienenevät kun yhä enemmän käytetään sähköisiä palveluita. Vaikka kirjepostin määrä vähenee, ovat volyymit edelleen isoja ja meille kävisi näin alkuun, että saisimme prosentin parin osuuden koko määrästä. Se hillitsisi sanomalehtijakelun hintojen nousua. Jatkossa pyrimme alueellisesti kaksinumeroisiin prosenttiosuuksiin, Ahponen toteaa.

Uudet työpaikat mahdollisia

Tässä vaiheessa on Ahposen mukaan liian varhaista arvioida muutoksen työllistäviä vaikutuksia.

– Jos volyymit ovat isoja, voi tulla toinen jakelukierros varhaisaamun kierroksen lisäksi. Yhden jakajan jakelupiiri saattaa myös muuttua. Voi myös olla, että palkataan uusia jakajia. Ainakaan jakajien määrä ei tämän takia vähene, Ahponen sanoo.

Postilakia uudistetaan parhaillaan. Hallituksen esitys lain muuttamiseksi annettiin eduskunnalle 3. maaliskuuta. Uudet toimiluvat myönnettiin hallituksen esityksen mukaisesti.

Uusissa toimiluvissa lupaehtoina ovat toimilupa-alue, asiakasryhmä, postilähetysten merkitseminen ja virheellisesti jaettujen lähetysten palauttaminen. Aiempien toimilupaehtojen on katsottu estävän tai hidastavan postiyritysten alalle pääsyä ja toiminnan käynnistämistä.