Sairaanhoitopiirin työntekijä käräjillä – syyttäjä: urkki 172:n tietoja

Keski-Suomen käräjäoikeudessa luettiin tänään Keski-Suoomen sairaanhoitopiirin entiselle työntekijälle syytteet muun muassa väärennöksestä ja henkilörekisteririkoksesta. Syyttäjä vaatii tekijälle ehdollista vankeusrangaistusta tai tuntuvaa sakkoa.

Kotimaa
Keski-Suomen keskussairaala
Enja Heikkilä / Yle

Keski-Suomen käräjäoikeudessa on alkanut Keski-Suomen sairaanhoitopiirin työntekijän urkintatapauksen käsittely. Haastehakemuksen mukaan työntekijä on käsitellyt 172 henkilön potilastietoja ilman että ne ovat liittyneet hänen työtehtäviinsä.

Sairaanhoitopiiri kertoi alun perin, että urkittuja on ollut 188.

Syyttäjän mukaan entinen työntekijä on myös muuttanut omia potilastietojaan. Hän on poistanut lääkärintodistuksesta sanan, jolla on kuvailtu sairauden vaikea-asteisuutta, poistanut lääkärin puhelinkeskustelun perusteella kirjaamasta tekstistä itselleen kielteisiä havaintoja, ja poistanut omista diagnoositiedoistaan itselleen kielteisiä lääkärin merkintöjä.

Lisäksi syytetty on syyttäjän mukaan katsellut omia potilastietojaan tavalla, jonka sairaanhoitopiiri on kieltänyt.

Kolmen syytekohdan nimekkeet ovat henkilörekisteririkos, väärennys ja henkilörekisteririkkomus. Syyttäjä vaatii näistä tapauksista sairaanhoitopiiirin entiselle työntekijälle ehdollista vankeusrangaistusta tai hyvin tuntuvia sakkoja.