1. yle.fi
  2. Uutiset

Traktorit kasvavat, myyntimäärät eivät

Traktorien keskiteho on Suomessa nykyisin yli 170 hevosvoimaa. Suomen EU-jäsenyyden aikana on tapahtunut suuri muutos.

talous
Kuvassa traktori.
Petri Kuikka /Yle

Traktorikauppaa käytiin viime vuonna hieman edellisvuotta laiskemmin. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastojen mukaan viime vuonna Suomessa rekisteröitiin lähes 6 650 traktoria. Vuonna 2014 lukema oli runsaat 11 prosenttia suurempi.

Suosituimpien merkkien järjestys oli viime vuonna Trafin mukaan sama kuin kymmenen vuotta aiemmin vuonna 2005. Viime vuonna rekisteröitiin runsaat 900 Valtran traktoria. Sen taakse jäi John Deere, jonka ajokkeja myytiin yli 300. Hieman vähemmän kävi kaupaksi New Hollandin traktoreita. Neljänneltä sijalta löytyy Massey Ferguson, jonka ajopelejä rekisteröitiin alle 170.

– Traktorikaupoilla ollaan merkkiuskollisia, on kohtuullinen kynnys vaihtaa merkkiä, kuvailee Konekeskon myyntipäällikkö Arto Hukka.

Valtran traktoreita valmistetaan Keski-Suomessa Äänekoskella. Se kuuluu yhdysvaltalaiseen AGCO-yhtiöön kuten Massey Fergusonkin. Suomessa traktoreina rekisteröidään varsinaisten traktoreiden lisäksi muitakin ajopelejä kuten pienkuormaajia.

Tehokkaiden koneiden vetämiseen tarvitaan suuria traktoreita

Keskivertotraktorikaupassa on Suomessa kyse yli 100 000 eurosta. Hukan mukaan hintahaitari on 60 000–250 000 euroa.

Traktorin teho on tärkeä seikka ostopäätöstä tehdessä. Traktorien keskiteho on Suomessa nykyisin yli 170 hevosvoimaa, Hukka kertoo. Esimerkiksi 1990-luvulla se oli 70 hevosvoimaa. Suomen EU-jäsenyyden aikana parissakymmenessä vuodessa on tapahtunut suuri muutos.

– Lisävarustelista oli ennen lyhyt. Nyt jokainen traktori rakennetaan yksilöksi, Hukka huomauttaa.

Euroopan unionin maatalouspolitiikka kannustaa suuriin tilakokoihin. Entistä isompia ovat myös koneet, joten niitä vetävien traktorienkin on oltava suuria. Työt tehdään tehokkaammilla välineillä kuin ennen.

Konekesko ennustaa tämän vuoden traktorimyynnin olevan kutakuinkin samaa luokkaa kuin viime vuonna.

– En usko, että myynti laskee. Traktoreita ostavat myös urakoitsijat. Toki moni viljelijä on myös urakoitsija, Hukka muistuttaa.

Lue seuraavaksi