Kosovon oppositio päästi kyynelkaasua parlamenttiin – jo yhdeksättä kertaa (video)

Oppositio on toistuvasti häirinnyt parlamentin työtä kyynelkaasulla sen jälkeen, kun hallitus neuvotteli Serbian kanssa sopimuksen, joka antaisi Kosovon serbivähemmistölle lisää valtaa. Torstaina oppositio päästi istuntosaliin kyynelkaasua peräti kahdesti.

Ulkomaat
Uutisvideot: Kosovon oppositio päästi kyynelkaasua parlamenttiin – jo yhdeksättä kertaa
Uutisvideot: Kosovon oppositio päästi kyynelkaasua parlamenttiin – jo yhdeksättä kertaa

Kosovossa opposition kansanedustajat ovat häirinneet parlamentin istuntoa kyynelkaasulla jo yhdeksännen kerran puolen vuoden sisällä.

Parlamentin puhemies Kadri Veseli joutui keskeyttämään istunnon pian sen alkamisen jälkeen, kun opposition istumapaikoilla oli avattu kyynelkaasukanisteri.

Kun istuntoa jatkettiin puolisen tuntia myöhemmin, istuntosaliin vapautettiin kyynelkaasua uudemman kerran. Tällä kertaa istuntoa ei kuitenkaan keskeytetty.

Sopimus Serbian kanssa suututtaa

Oppositio on yrittänyt toistuvasti häiritä parlamentin työtä kyynelkaasulla sen jälkeen, kun Kosovo elokuussa allekirjoitti Serbian kanssa sopimuksen, joka antaisi Kosovon serbivähemmistölle enemmän valtaa serbienemmistöisissä kunnissa. EU:n välityksellä neuvotellun sopimuksen nojalla serbikunnat voisivat myös saada Serbialta rahallista tukea.

Kosovon opposition mielestä sopimus uhkaa maan itsenäisyyttä, ja sopimusta vastaan on järjestetty myös mielenosoituksia. Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008.

Perustuslakituomioistuin määräsi marraskuussa, että sopimusta pitää muuttaa, koska se katsoi joidenkin sopimuksen osien olevan perustuslain vastaisia.

Oppositio vastustaa myös Kosovon ja Montenegron neuvottelemaa rajasopimusta. Helmikuussa se yritti häiritä kyynelkaasulla myös istuntoa, jossa parlamentti valitsi ulkoministeri Hashim Thaçin maan uudeksi presidentiksi.

Hallitus syyttää oppositiojohtajia väkivaltaisuuksien järjestämisestä ja yrityksistä vetää maa rikollisuuteen ja anarkiaan. Pääministeri Isa Mustafa kehottaa oppositiota kyynelkaasuun turvautumisen sijaan ottamaan osaa parlamentin keskusteluun.

Lähteet: AP, Reuters