1. yle.fi
  2. Uutiset

Raimo Sailas EU-komission paimenkirjeestä: "En liioittelisi asiaa"

Entinen valtiosihteeri, ministeri Raimo Sailas sanoo, että EU-komission tällä viikolla Suomelle lähettämä varoitus on syytä ottaa vakavasti. Hänestä komission talouskirjelmän merkitystä ei kuitenkaan pidä liioitella.

Kotimaan uutiset
Raimo Sailas Porissa Suomalaisella klubilla 10.3.2016.
Antti Laakso / Yle

Entinen valtiosihteeri, ministeri Raimo Sailas sanoo, että EU:n komission Suomelle lähettämästä paimenkirjeestä ei pidä tehdä liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä.

Komission keskiviikkona valtiovarainministeri Alexander Stubbille (kok.) lähettämä kirje koskee sen havaitsemia riskejä Suomen julkisen talouden kehityksessä. Komissio kehottaa Suomea muun muassa jatkamaan rakenteellisia uudistuksia. Näin varmistetaan, ettei EU-menettelyjen käynnistämiselle ole tarvetta.

– En minä sitä liioittelisi. EU:ssa on monia jäsenmaita, jotka ovat tavalla taikka toisella samassa asemassa. Yhtä hyvin voidaan nootteja lähetellä Ranskaan tai Italiaan. Erona vain taitaa olla se, että isoissa maissa nooteista ei kovin paljon välitetä, Sailas sanoo.

"Kilpailukykysopimus syntyy"

Sailas korostaa, että EU-komission esille ottamat teemat ovat joka tapauksessa tärkeitä. Suomen taloustilanne on hänestä vaikea, eikä talouskasvua ole näköpiirissä.

Yhtä hyvin voidaan nootteja lähetellä Ranskaan tai Italiaan. Erona vain taitaa olla se, että isoissa maissa nooteista ei kovin paljon välitetä.

Ministeri Raimo Sailas

Sailaksen mielestä kilpailukykysopimukseksi tituleeratun työmarkkinasopimuksen syntyminen olisi tärkeää, vaikka sopu ei kaikkia ongelmia ratkaisekaan.

Sailas myös arvioi, että kilpailukykysopimus syntyy. Sopimusneuvottelut ovat vaikeutuneet, kun Palvelualojen ammattiliitto ja useat muut sak-laiset liitot jättäytyivät sopimuksen ulkopuolelle.

– Tässä on varmaan himpun verran toiveajattelua, mutta ennustan, että ratkaisu syntyy. Onko PAM mukana, se on vaikeampi kysymys. Luulen, että tavalla tai toisella PAM on mukana, Sailas sanoo.

Koulutusleikkauksille kritiikkiä

Raimo Sailas katsoo, että suomalainen sopimusyhteiskunta kestää nyt syntyneen vaikean tilanteen.

En usko, että tässä on hukattu mitään pysyvää työmarkkinayhteistyössä.

Ministeri Raimo Sailas

– En usko, että tässä on hukattu mitään pysyvää työmarkkinayhteistyössä. On todennäköistä, että tämä keskitetty ratkaisu jää lajissaan viimeiseksi, mutta sekään ei ole katastrofi. Ihan yhtä hyvin voidaan sopia uudella tavalla, jossa vientialat määrittelevät palkankorotukset. Silloin ei enää tulisi sarisairaanhoitaja-episodeja, jotka ovat olleet tuhoisia Suomen talouden kannalta, Sailas viittaa vuosien 2007–2008 palkankorotuksiin.

Porissa kehittämisyhtiö Prizztechin tilaisuudessa vieraillut Sailas korosti torstaina, että julkisen talouden velkaantumiskehityksen pysäyttäminen on tärkeää. Tästä huolimatta hän arvosteli hallitusta liian pitkälle viedyistä koulutusleikkauksista.

Erityisesti korkeakouluihin iskevät leikkaukset vaarantavat Sailaksen mielestä Suomen talouden kehitystä.

Lue seuraavaksi