1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Aftonbladet: Autonkuljettaja syöksi brittibändin tietoisesti kanavaan ja kuolemaan

Brittibändi Viola Beachin neljä jäsentä ja heidän managerinsa syöksyivät sillalta kuolemaan Södertäljessä helmikuussa. Sanomalehti Aftonbladet on nähnyt valvontakameroiden tilanteesta tallentaman kuvamateriaalin.

Sukeltajat ja pelastushenkilökunta etsivät auto-onnettomuuden uhreja 14. helmikuuta. Kuva: Johan Nilsson / EPA

Kello oli kaksi yöllä helmikuun 13. päivänä, kun popbändi Viola Beachiä kuljettanut auto lähestyi nostosiltaa E4-tiellä Södertäljessä Tukholman lounaispuolella. Auto ajoi moottoritien vasemmalla kaistalla 90 kilometrin tuntivauhtia.

Tiellä oli useita autoja, jotka olivat pysähtyneet odottamaan nousemassa olleen sillan laskua. Nostosillasta varoittavat puomit ja liikennevalot toimivat normaalisti.

Sillalta on lähes 30 metrin pudotus kanavaan. Kuva: Johan Nilsson / EPA

Öljytankkeri Tellus oli ajamassa kanavan läpi.

Where´s the music -festivaalilla Norrköpingissä esiintynyt Viola Beach oli matkalla hotelliin Arlandan lentoaseman lähelle.

Tiekamera tallensi tilanteen

Sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun) on nähnyt valvontakameroiden tilanteesta tallentaman kuvamateriaalin, jota poliisi parhaillaan analysoi. Puomin eteen on pysähtynyt autoja kahdella kaistalla.

Pysähtyneitä autoja lähestyvä, bändiä kuljettava auto jarruttaa, väistää selttämättömästä syystä vasemmalle ja ajautuu pientareelle. Se näyttää jarruttavan vielä toistamiseen, jatkaa sillanpuomin läpi ja häviää kameran kuvista.

Kent Uddén odotti sillan nousemista aivan puomin edessä. Hänen mukaansa auto ei enää jarruttanut ajettuaan puomien läpi. Niitä oli kaksi.

– Ei, emme nähneet jarruvalojen syttyvän.

Viola Beachiä kuljettanut auto romuttui pahoin syöksyessään kanavaan. Kuva: Johan Nilsson / EPA

Auton yläosa repeytyi irti

Auto syöksyi lähes 30 metriä alas kanavaan. Suurin osa autossa olleista kuoli todennäköisesti jo aiemmin. Auton yläosa repeytyi irti, kun se osui nousevan sillan rakenteisiin.

Ruumiinavaus ei tuonut selvyyttä onnettomuuden syyhyn.

Södertäljen nostosilta. Kuva: Johan Nilsson / EPA

– Emme ole löytäneet mitään selitystä tapahtumille, sanoo esitutkintajohtaja Lars Berglund.

– Vaikuttaa siltä, että ajaja toimi tahallisesti.

_Tarkennus 10. maaliskuuta kello 19.40: Auto ei jarrutuksen jälkeen luisunut vasemmalle, vaan kuljettaja väisti sillan eteen pysähtyneitä autoja tien pientareelle. _