300 yläkoululaista tiukassa paikassa – kilpailun aiheena kännykätön kuukausi

Pietarsaaressa kokonainen yläkoulu yrittää viettää oppitunnit ilman kännyköitä kuukauden ajan. Kyseessä on kouluavustajan keksimä kilpailu, johon kaikki kolmesataa Etelänummen yläkoululaista osallistuvat vapaaehtoisesti. Opetushallitus puolestaan valmistelee kännykkää koskevia ohjeita.

ilmiöt
Kolme tyttöä ja lokerikko, johon matkapuhelimet kerätään tunnin ajaksi.
Laura Mattila

Koulunkäyntiavustaja Laura Mattila ryhtyi ajattalemaan asiaa, kun hän aloitti työt koululla syksyllä 2015.

– Jo parin ensimmäisen viikon aikana näin, kuinka naimisissa oppilaat olivat kännyköiden kanssa käytävillä. Jouduin puuttumaan työssäni siihen, pyysin heitä poistaamaan kännykät kädestään tai pulpetilta reppuihin.

Mattila sanoo alkaneensa miettiä asiaa ja sitä kuinka maailma on täynnä nuoria koskevia kieltoja. Kun kielto ei ehkä toimisi, oli porkkanan vuoro. Porkkana löytyikin, kun Mattila sai houkutelluksi mukaansa hankkeeseen huvipuiston. Se lupasi lahjoittaa nuorille koko päivän ilmaiseksi.

Puhelimet narikkaan

Nyt jokaiseen luokkaan on ommeltu seinälle narikkataskusysteemi, jossa on numeroitu tasku ja taskussa samalla numerolla lappu.

– Oppilas ottaa tunnille tullessaan taskusta lapun ja pudottaa kännykän sinne. Ja tunnin lopussa onkii narikkalappua vastaan oman puhelimensa mukaansa.

Luokka putoaa pelistä, jos yksikin oppilas vilkuilee kännykkää tunnilla. Jos monta luokkaa pysyy puhtalla pelillä koko kuukauden, järjestetään voittajan selvittämiseksi "finaalikisa" luokkien kesken.

Alku on aina hankala

– Ei oikein tiedä mihin kädet laittaa, lainatakseni muutaman pojan sanomisia. Alkuvaiheessa oppilat eivät uskoneet, että kilpailu on totta. Vieroitusoireita on ollut , mutta tytöt pitävät poikia kurissa.

Kaksi tyttöä ja lokerikko, johon matkapuhelimet kerätään tunnin ajaksi.
Laura Mattila

Mattilan mukaan kokonaisuudessaan kilpailu on otettu vastaan riemulla, ilolla ja yhteisellä meiningillä.

– Se oli yksi tarkoitus, pidetään huolta kaverista, tavoite on yhteinen ja siihen pyritään. Päästään toukokuussa nauttimaan huvipuiston laitteista. Tämä kasvattaa heitä yhteisöllisyyteen.

Mattila sanoo, että kännykät ovat olleet tunneilla häiritseviä, ne ovat vieneet koulunkäyntiavustajan aikaa.

– Takerrun kännykän käyttöön. Se häiritsee, oppilaat eivät kuuntele, vanhan kansan ihmisenä iitse epäilen myös, että sähköisyys häiritsee.

Kännykkä on ongelma, joka seuraa myöskin kesätöihin.

– Työnantajat ovat kertoneet kokemuksiaan siitä, että nuoret työntekijät joudutaan vierottamaan kännyköistään. Kyllä näen tässä valtakunnallisen kasvunpaikan.

"Ei kielloille"

Matkapuhelimia koskevat säännöt vaihteleva eri kouluilla, koulunkäyntiavustaja Laura Mattila ei kuitenkaan usko kieltoihin.

– Olen ollut ikäni nuorten kanssa tekemisissä ja vieroksun sanaa kielto. Rajat pitäää olla ja kaiken pitää tapahtua rajojen puittessa, koska se tuo turvallisuutta. Silloin he huomaavat, että heistä oikeasti välitetään. Mutta, sana kielto pitää korvata jollakin uudella suomenkielisellä sanalla.

Keskisuomallaisen mukaan (siirryt toiseen palveluun) opetushallitus valmistelee paraikaa maan peruskouluille, ammattikouluille ja lukioille järjestyssääntöjen laatimista koskevia ohjeita. Ohjeissa kerrotaan, että koulut voivat kieltää kännyköiden käytön tunneilla. Aiemmin Suomessa ei ole ollut yhtenäisiä ohjeita järjestyssääntöjen laatimisesta.