Kysymys verosuunnittelusta suututti Sipilän kyselytunnilla – katso video

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ärtyi silminnähden kansanedustaja Li Anderssonin (vas.) kysymyksestä, joka koski niin kutsuttuja vakuutuskuoria.

Uutisvideot: Kysymys verosuunnittelusta suututti Sipilän kyselytunnilla – katso video
Uutisvideot: Kysymys verosuunnittelusta suututti Sipilän kyselytunnilla – katso video

Kansanedustaja Li Andersson kysyi pääministeri Juha Sipilältä niin kutsutuista vakuutuskuorista.

– Te olette itse järjestänyt omaisuuttanne niin sanottujen vakuutuskuorien kautta. Ne mahdollistavat niin omistusten piilottamisen kuin osinkojen saamisen verottomana, eli kyllä käytännössä on kyse suurituloisten suomalaisten harjoittamasta verosuunnittelusta, Andersson kysyi Sipilältä torstaina kyselytunnilla.

– Aiotteko ryhtyä toimiin vakuutuskuorien avaamiseksi, joten te myös itse osallistuisitte hyvinvointivaltion rahoittamiseen, Andersson kysyi.

Pääministeri ärtyi silminnähden.

– Se, että tässä vihjaillaan, että olisin henkilökohtaisesti jotenkin kiertämässä veroja, on loukkaavaa, Sipilä vastasi ärtyneenä.

Sipilän mukaan hänellä olisi ollut monessa tilanteessa mahdollisuus [kiertää veroja] yrityskauppojen yhteydessä. Sipilä kertoo saaneensa tarjouksia tehdä niin Luxemburgin kautta.

– Olen aina vastannut niihin ehdotuksiin niin, että minä haluan maksaa Suomeen veroni, koska olen täällä saanut opiskella ja kasvaa ja tämä on turvallinen maa ja haluan myös omalla veronmaksukäyttäytymiselläni olla esimerkkinä, Sipilä vakuutti.

Sipilän listasi tuotteita, joista vero maksetaan vasta kauppojen jälkeen tai tuoton realisoiduttua. Sipilän mukaan esimerkiksi metsänkasvusta maksetaan vero silloin kun se realisoituu, on olemassa vakuutussäästöjä, joitten tuotto realisoituu vasta kun tuotto nostetaan, ja yritysomaisuutta, joka verotetaan vasta myydessä.

– Se, että meillä on tällaisia tuotteita, ei tee kenestäkään veronkiertäjää, Sipilä vastasi.

Andersson korosti jatkokysymyksessään, ettei viitannut veronkiertoon, vaan verosuunnitteluun.