1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Leppiniemi: Oikeussalissa kerrottu ratkaisee – eivät sekavat puheet tutkinnassa

Jari Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi on pöyristynyt siitä, että syyttäjät ajavat Aarniolle pitkää vankeustuomiota muiden syytettyjen esitutkinnassa antamien, mutta oikeussalissa perumien puheiden perusteella.

Asianajaja Riitta Leppiniemi Kuva: Marjatta Rautio / Yle

Jari Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kyseenalaistaa Aarnion rikolliskumppaneiksi väitettyjen henkilöiden esitutkintakertomusten käyttämisen käräjäoikeuden päätöksen perusteena. Syyttäjät katsovat, että niin sanotun Malmin naisen ja entisen rikollispomon kertomukset liittävät Aarnion huumekauppaaan. He kumpikin kuitenkin peruivat puheensa käräjäoikeudessa.

Syyttäjien mielestä kertomusten muuttaminen on tavanomaista huumejutuissa. Leppiniemi hyökkäsi puolustuksen loppulausunnossa torstaina syyttäjien näkemystä vastaan.

Näillä puheilla ei ole sellaista merkitystä, että Aarnio voitaisin niiden perusteella tuomita.

Riitta Leppiniemi

Riitta Leppiniemen mukaan on selvää, että tuomiota ei voida yksin tai pääosinkaan perustaa epäillyn esitutkinnassa kertomaan, ei etenkään silloin jos hän puhuu toisesta syytetystä.

Leppiniemen mukaan etenkin Malmin naisen kuulustelut ovat olleet vähintäänkin erikoisia. Malmin naista kuulusteltiin useaan otteeseen tuntikausia.

– Kuulusteluolosuhteet ovat epäselvät, näillä puheilla ei ole sellaista merkitystä, että Aarnio voitaisin niiden perusteella tuomita.

Käräjäoikeus ratkaisee jutun sillä materiaalilla, joka esitetään täällä.

Riitta Leppiniemi

Leppiniemi katsoo myös, että entisen rikollispomon esitutkintakertomus ei saa tukea mistään muusta.

– Kukaan ei ole kertonut oikeudessa Aarnion syyllistyneen näihin tekoihin. Käräjäoikeus ratkaisee jutun sillä materiaalilla, joka esitetään täällä, korosti Leppiniemi.

Tuttavia kuultu ennen Aarnion vapauttamista

Leppiniemi arvosteli myös sitä, että tutkijat kuulustelivat epäiltyjä koko ajan, vaikka avustajat eivät olleet paikalla

– Näinkö poliisi toimii, että viis veisaa siitä onko ihmisellä avustaja? Kelpaako tutkinnalle ihan mikä tahansa puhe Aarniosta?

Aika kamalaa, että ne jotka kertovat Aarnion tavoin, leimataan rikollisiksi.

Riitta Leppiniemi

Leppiniemi on myös tyrmistynyt siitä, millä tavoin Aarnion kannalta myönteisiä lausuntoja antaneita ihmisiä on leimattu epäluotettaviksi ja sanottu heidän muuttaneen kertomuksiaan oikeudessa. Hän korosti, että Aarnion tuttavia on kuultu ennen kuin Aarnio on päästetty vapaaksi

– Aika kamalaa, että ne jotka kertovat Aarnion tavoin, leimataan rikollisiksi.

Aarnio ei koe saaneensa oikeudenmukaista tutkintaa. Leppiniemen mielestä tutkintaa kuvaa hyvin se, että Aarnion vaimo vangittiin kahdeksi viikoksi mutta mitään syytettä ei nostettu. Myös Aarnion lähes yhdeksänkymppisten vanhempien kotiin tehtiin kotietsintä.