1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

STUK: Vioittunut cesium-lähde peräisin UPM-Kymmenen Kaipolan toimipisteestä

Cesium-lähteeksi paljastunut mittalaite on nyt eristetty. Säteilyturvakeskus varmistaa UPM:n Kaipolan ja Jämsänkosken tilojen puhtauden.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Säteilyturvakeskus (STUK) ja Suomen Nukliditekniikka ovat paikallistaneet viottuneen cesium-lähteen. Lähde on eristetty radioaktiivisia pienjätteitä käsittelevän Suomen Nukliditekniikan varastoon.

Säteilyturvakeskuksen katolla Helsingin Roihupellossa sijaitsevaan hiukkaskerääjään kertyi poikkeuksellisen paljon radioaktiivista cesiumia 3. ja 4. maaliskuuta.

Cesiumia mitattiin kuutiometrissä ilmaa noin tuhatkertainen määrä normaaliin verrattuna. Määrä on kuitenkin vain miljoonasosa pitoisuudesta, jonka takia ihmisten pitäisi suojautua.

Säteilylähde löytyi keskiviikkona

Säteilyturvakeskuksen säteilytoiminnan valvonta -osaston johtaja Eero Kettunen kertoo, että cesium-havaintojen alkuperäksi paikallistettiin Nukliditekniikan tilat keskiviikkoiltana 9. maaliskuuta.

Sen jälkeen STUK pyysi Nukliditekniikalta selvityksen ja jatkoi omien mittaustensa tekemistä. Suomen Nukliditekniikan toimitilat sijaitsevat samassa kiinteistössä Säteilyturvakeskuksen kanssa.

– Yhteistyössä Nukliditekniikan kanssa saimme yksilöityä viallisen säteilylähteen, joka eristettiin välittömästi, Kettunen sanoo.

Kettusen mukaan kyseessä on teollisuudessa pinnankorkeusmittauksessa käytetty säteilylähde. Tällaisia lähteitä on Suomessa tuhansia.

– Lähteet ovat suojuksessa, joka normaalisti estää lähteen vioittumisen. Vielä tuntemattomasta syystä lähde on tässä tapauksessa kuitenkin vioittunut.

Viallinen lähde peräisin UPM-Kymmeneltä

STUK pitää rekisteriä Suomessa olevista säteilylähteistä. Rekisterin mukaan lähde on tullut Nukliditekniikan haltuun metsäteollisuusyhtiö UPM-Kymmeneltä Kaipolasta.

Kettusen mukaan Säteilyturvakeskus varmistaa Kaipolan tilojen puhtauden yhteistyössä UPM:n kanssa. Ensimmäisissä mittaustuloksissa ei havaittu mitään poikkeavaa.

– Tästä tapahtumasta on välttämätöntä kerätä kaikki mahdollinen oppi ja arvioida huolellisesti jatkotoimenpiteet. Kehitämme käytöstä poistettujen säteilylähteiden valvontaa sekä ohjaamme toiminnanharjoittajia kehittämään lähteiden käsittelyn ja varastoinnin menettelytapoja.

STUK on pyytänyt Nukliditekniikkaa tekemään suunnitelman saastuneiden tilojen puhdistamisesta ja vioittuneen lähteen käsittelystä.

Mittalaitteita käsitelleet terveystarkastukseen

UPM tiedotti torstai-iltana, että säteilyvuodon aiheuttanut mittalaite on ollut käytössä UPM:n Jämsänkosken tehtaan hiertämöllä.

Yhtiön mukaan mittalaite irrotettiin hiertämön purkutöiden yhteydessä 8. tammikuuta, jonka jälkeen se siirrettiin UPM:n Kaipolan tehtaan suljettuun säteilylähdevarastoon.

UPM kertoo noudattavansa säteilylähteiden käsittelyssä tarkkoja työohjeita. Yhtiö luovutti laitteet Suomen Nukliditekniikan kuljetettavaksi 2. maaliskuuta. Säteilykapselin vuoto havaittiin ensimmäisen kerrran kuljetuksen jälkeen Nukliditekniikan tiloissa.

UPM Jokilaakson tehtaiden tehtaanjohtajan Markku Taavitsaisen mukaan kaikki mittalaitteita käsitelleet työntekijät ovat yhtiön tiedossa. Heidät ohjataan terveystarkastukseen kaiken varalta.