Tuet viipyvät, laskupinot kasvavat – vihaiset kainuulaisviljelijät kokoontuvat Kontiomäellä

Maanviljelijät järjestävät perjantaina mielenosoituksia ahdinkonsa takia. Maatilojen tulevaisuus huolestuttaa myös kainuulaista maidontuottajaa, mutta Kainuussa viljelijöiden tilanne on kuitenkin suhteellisen kohtuullinen verrattuna vaikkapa Pohjois-Savoon.

maanviljelijät
Traktori peltotöissä.
Riikka Rautiainen/ Yle

Tänään perjantaina maanviljelijät ovat traktorimarssilla Helsingissä, ja myös Kainuussa pidetään oma viljelijöiden kokoontuminen Kontiomäen Shellillä.

Helsingissä Kainuuta on edustamassa muun muassa Tuija Korhonen, joka on maidontuottaja Sotkamon Naapurinvaaralta sekä Maa- ja metsätaloustuottajain etujärjestön MTK:n Pohjois-Suomen varapuheenjohtaja. Korhonen on myös yksi Helsingin tapahtuman juontajista.

Tuija Korhosen mukaan tilallisilla ei Kainuussa ole mitään erityishuolia, vaan samat ongelmat toistuvat kaikkialla Suomessa.

– Tiloilla on nyt vaan rahat loppu, eli kassakriisi. Laskupinot kasvavat, mutta kun tulovirtoja ei ole tarpeeksi, laskuja ei saada maksettua, Korhonen sanoo.

Syitä tilanteeseen on Korhosen mukaan useita. Venäjän viennin mentyä kiinni tilanne vaikeutui huomattavasti. Myös EU:n maatalouspolitiikan muutokset, kuten maitokiintiön poistuminen ja EU:n rahoituskauden vaihtuminen, aiheuttivat tilallisille haittaa.

Ei ala vaikuta kovin houkuttelevalta nuorelle sukupolvelle, joka on katsonut tätä kassatilannetta sivusta.

Tuija Korhonen

– Maaseutuvirasto on ollut keskustelussa paljon ja heitä on syytetty siitä, että he eivät ole pystyneet maksaneet tukia viljelijöille ajoissa, Korhonen toteaa.

Korhosen mukaan Maaseutuviraston olisi pitänyt maksaa tukia jo huhti–toukokuussa, mutta tukien maksu on siirtynyt kesäkuuhun. Tilat, joissa on tehty suuria investointeja, ovat siis pulassa, kertoo Korhonen.

– Valtionlainat ovat isoja, ja niissä voi olla 10 000–20 000 euron lyhennyksiä. Viljelijöillä ei ole rahaa, ja siksi pankit joutuvat nyt joustamaan, jos viljelijöillä on vielä luottoa sinne suuntaan, sanoo Korhonen.

Eräs painavimmista tekijöistä viljelijöiden rahakatastrofissa on Korhosen mukaan Maaseutuviraston tietojärjestelmäongelmat. Ongelmien takia rahoja ei ole saatu siirrettyä viljelijöiden tileille.

– Se kuulostaa näin 2010-luvun Suomessa uskomattomalta, Korhonen toteaa.

Seuraavalta sukupolvelta täytyy löytyä kutsumus työhön

Kainuussa viljelijöiden tilanne on suhteellisen kohtuullinen verrattuna vaikkapa Pohjois-Savoon, jossa joiltain tiloilta on katkaistu sähköt maksamattomien laskujen vuoksi.

– Sellaista ei minun korviini ole ainakaan kantautunut. Siinä mielessä kuulostaa vielä siltä, että viljelijät ovat kyenneet hoitamaan vastuunsa, mutta tämä kevät on hankala. Jos tilalle ei ole rahaa tiedossa, on siinä tapauksessa käveltävä pankkiin, Korhonen toteaa.

Korhonen ei kuitenkaan halua arvailla, mistä erot tilanteissa johtuvat. Tapaukset ovat tilakohtaisia, ja myös tilan tekemien investointien aikataulu vaikuttaa tilanteeseen.

– On sellaisia, jotka ovat investoineet vastikään. He ovat laskeneet kannattavuutensa esimerkiksi tietyllä maidon tai lihan hinnalla. Viimevuotinen Venäjän vientikiellon aiheuttama romahdus vei pohjan koko suunnitelmalta.

Lehmiä navetassa.
Antti Kettumäki / Yle

Korhonen ratkaisisi tilanteen siten, että aivan ensimmäisenä tiloille pitäisi saada maataloustuet maksuun aikataulun mukaisesti. Toinen huoli on, että EU ei ymmärrä Venäjän vientikiellon haittaa maataloudelle.

MTK on vaatimassa mielenosoituksessa, että päättäjät ottaisivat asian EU:ssa esille, ja että maatiloille saataisiin hyvitystä menetetyistä tuloista. Korhonen toteaa, että puhutaan sadoista miljoonista, jos tilojen tilanteeseen halutaan vaikuttaa.

Korhonen kantaa suurta huolta tulevien sukupolvien jatkosta maatilatöissä tilanteen ollessa niin hankala.

Viljelijöillä ei ole rahaa, ja siksi pankit joutuvat nyt joustamaan, jos viljelijöillä on vielä luottoa sinne suuntaan.

Tuija Korhonen

– Ruoantarve ei häviä minnekään, mutta on kysymysmerkki, kuka sitä jatkossa tuottaa tällä menolla. Ei ala vaikuta kovin houkuttelevalta nuorelle sukupolvelle, joka on katsonut tätä kassatilannetta sivusta.

Korhosen mukaan on vaikea joutua aina kituuttamaan ja miettimään, minkä laskun maksaa pinosta seuraavaksi.

– Tämänhetkinen tilanne on aivan surkea. Muutenkaan maataloutta ei pidetä hirvittävän houkuttelevana alana, mutta kyllähän siihen tietynlainen palo täytyy olla. Onneksi niitäkin nuoria on, joilta sellainen palo löytyy.