Pääministeri: Työmarkkinoiden vastaus riittää hallitukselle

Työmarkkinajärjestöjen päivällä sorvaama Suomen malli kelpaa hallitukselle. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivoo, että ratkaisu houkuttelee myös Palvelualojen ammattiliiton sopimukseen mukaan.

politiikka
Juha Sipilä
Juha SipiläJarno Kuusinen / AOP

Työmarkkinajärjestöjen vastaus Suomen mallista riittää hallitukselle, twiittasi pääministeri Juha Sipilä tuoreeltaan. Sipilän mukaan malliin siirtyminen on toteutuesssaan iso rakenteellinen muutos ja tärkeä askel.

Sipilä täsmentää kantaansa Yle uutisten haastattelussa.

– Saimme mallin juuri ja käsittelimme sen nopeasti ja tämä riittää hallitukselle. Juuri tämän kaltaista linjausta haimme tuossa aiemmassa hallituksen vastauksessa, Sipilä kertoo.

Suomen mallin on aiemmin kerrottu tarkoittavan sitä, että jatkossa vientiliitot määrittäisivät palkankorotusten ylätason. Työmarkkinakeskusjärjestöt eivät kuitenkaan halunneet vielä alkuillasta kertoa, mitä nyt ehdotettu vastaus piti sisällään.

Kovin tarkasti ei pääministerikään mallin sisältöä avaa. Hän myöntää, että aiemmin kerrottu Suomen mallin tarkoitus on edelleen suuntaa antava.

– Tämä on se suunta, mihin tämä malli vie. Toivon nyt, että tämä sopu johtaa siihen, että epäröivät lähtevät mukaan ja päästään nopeasti työehtosopimuskierroksille ja saadaan ne aikanaan valmiiksi.

Sipilä toivoo, että Palvelualojen ammattiliitto lähtee sopimukseen mukaan. Varsinaisia veronkevennyksiä hän ei vieläkään lupaa.

– Nämä taloudelliset vaikutukset pitää käydä vielä tarkasti läpi. Uskon, että tämä ratkaisu tyydyttää kaikkia ja myöskin PAM:in vaatimuksia, Sipilä arvioi.

SAK:n hallitus käsittelee saavutettua sopua ja työmarkkinatilannetta perjantaina aamulla. Kilpailukykysopimuksen jo hylännyt Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus kokoontuu seuraavan kerran ensi viikon torstaina. PAMin päätöstä pidetään ratkaisevana sovun kannalta.