Näsijärven pintaa ei tänä keväänä lasketa – vähälumisuus toi poikkeusluvan

Säännöstely-yhtiön toimitusjohtajan muistin mukaan vastaavaa ei ole ennen tapahtunut. Sulamisvesien määrät jäävät melko vähäisiksi.

Kotimaa
Talvinen maisema sillalta järvenselälle kohti auringonnousua
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Näsijärven säännöstely-yhtiö on saanut tänä keväänä poikkeusluvan (siirryt toiseen palveluun) olla alentamatta järven pintaa. Kyseessä on poikkeuksellinen tapaus, sillä toimitusjohtaja Jukka Joronen ei muista vastaavaa tapahtuneen aiemmin.

– Laki vaatii veden pinnan laskemista ja siitä poikkeamiseen pitää hakea lupa aluehallintovirastolta, hän kertoo.

– Jo viime vuonna lunta oli niin vähän, että lupaa olisi voinut hakea. Mutta myöhästyimme. Tänä vuonna olimme ajoissa liikkeellä, kun jo helmikuussa näytti siltä, että lumi sulaa pois.

Normaalisti Näsijärven pinta lasketaan keväisin alas, jotta sulamisvedet mahtuisivat järveen. Tänä talvena vesistöalueella on niukasti lunta ja sen vesiarvokin on alhainen.

– Tilanne on ollut nyt muutaman vuoden sellainen, että lunta on niukasti. Aika näyttää, muuttuuvatko keväät tällaisiksi. Kun lupaprosessi on nyt käyty läpi, tulevina vuosina poikkeuslupaa on helpompi hakea.

Kasvit ja eläimet hyötyvät

Näsijärven vedenkorkeutta on säännöstelty 1800-luvulta lähtien ja nykyinen säännöstelylupa on vahvistettu vuonna 1980. Säännöstelystä poikkeamiseen tarvitaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston lupa ja sitä varten on pyydettävä lausunnot neljältä Ely-keskukselta.

Tilanne on ollut nyt muutaman vuoden sellainen, että lunta on niukasti. Aika näyttää, muuttuvatko keväät tällaisiksi.

Jukka Joronen

– Lumisista maisemista huolimatta tyypillisiin kevään vedenkorkeuksiin ei näillä näkymin päästä, elleivät sääolosuhteet muutu sateisemmiksi, sanotaan Pirkanmaan Ely-keskuksentiedotteessa (siirryt toiseen palveluun)Näsijärven poikkeusluvasta.

– Nykyisissä lumiolosuhteissa sulamisvesien määrät jäänevät melko vähäisiksi. Lumen vesiarvot vaihtelevat tällä hetkellä 25-35 millimetrin välillä, kun pitkän ajan keskiarvot asettuvat 50-80 millimetrin välille.

Tasaisempi järven pinnan vaihtelu on eduksi paitsi Näsijärven ranta-asukkaille, myös rantakasveille ja pohjaeläimille sekä syyskutuisille kaloille. Suuri pinnankorkeuden muutos olisi myös voinut aiheuttaa vahinkoa lähellä rantaa oleville linnunpesille.

Näsijärven vedenpinnan odotetaan olevan tänä keväänä noin 30 senttiä korkeammalla kuin yleensä maalis-huhtikuussa. Pinnan korkeutta voi seurata Tampereen Sähkölaitoksen nettisivulta (siirryt toiseen palveluun).