1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

PAM:in valtuuston jäsen: Hallitus varmaan vihaa naisia

Pienituloisten polkemista vai työllisyyden lisäämistä? A-Talkissa kiisteltiin Suomen mallista ja kilpailukykysopimuksesta.

politiikka
Studiossa vasemmalta Anne Nyman, Paavo Arhinmäki, Jan Andersson, Antti Häkkänen ja Esa Mäkinen.
Studiossa vasemmalta Anne Nyman, Paavo Arhinmäki, Jan Andersson, Antti Häkkänen ja Esa Mäkinen.Yle

PAM:in valtuuston jäsenen, myyjä Anne Nymanin mukaan hallitus uhkaa kurjistaa etenkin naisvaltaisia aloja. Nyman antoi A-Talkissa hallitukselle varoituksen.

– Toivon, että kun ensi kesänä teette jotain, niin miettikää pikkuisen. Meinaan kun kaupantäti suuttuu, niin siitä on leikki kaukana.

Kansanedustaja Antti Häkkäsen (kok.) mukaan hallituksen talouspolitiikan keskeinen tavoite on, että työllisyys paranee.

– Saadaan enemmän ihmisiä töihin, enemmän investointeja ja yrittäminen kannattamaan tässä maassa. Ja myös pienituloisia pystytään palkkaamaan lisää.

Häkkänen korosti myös, että työn vastaanottaminen pitää tehdä kannattavaksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki puolestaan huomautti, että työntekijä voi joutuu ahtaalle, jos työehtosopimuksen yleissitovuus poistetaan.

– Toisella puolella olisi työnantaja ja toisella se pieni työntekijä, jonka on pakko saada töitä, jotta tulisi edes jotenkin toimeen.

Syntyikö Suomen malli?

Työmarkkinakeskusjärjestöt jättivät aiemmin torstaina vastauksensa hallitukselle Suomen mallista. SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan mallin valmistelu alkaa myöhemmin.

Lyly ei täsmentänyt, mitä vastaus hallitukselle pitää sisällään. SAK:n hallitus kokoontuu perjantaina aamulla.

Suomen mallissa sovitaan palkkaneuvotteluista vuoden 2017 jälkeen. Tarkoitus on, että vientisektori määrittää jatkossa palkankorotusvaran myös muille aloille. Suomen mallin toivotaan vauhdittavan kilpailukykysopimuksen neuvotteluita.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan työmarkkinajärjestöjen vastausta Suomen mallista riittää hallitukselle. Sipilä korosti, että toteutuessaan malli on iso rakenteellinen muutos ja tärkeä askel.

Sipilän on aiemmin todennut, että hallitus voi toteuttaa lupaamansa veronkevennykset, jos kilpailukykysopimuksesta ja Suomen mallista päästään sopuun.

Lue seuraavaksi