Jihadismitutkijat: Vuodetuissa Isis-asiakirjoissa on epäjohdonmukaisuuksia

Uutistoimisto AFP:n mukaan jäsenlomakkeiden ulkoasu ja kielivirheet herättävät epäilyksiä niiden aitoudesta.

Ulkomaat
Isisin lippu
Terroristijärjestö Isisin lippu Irakissa 25. kesäkuuta 2014.Mohammed Al-Mosuli / EPA

Julkisuuteen vuotaneissa Isisin asiakirjoissa on epäjohdonmukaisuuksia, Isisin viestintään perehtynyt tutkija Charlie Winter Georgian osavaltion yliopistosta varoittaa uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Hänen mukaansa Isisin aiemmin käyttämä nimi on kirjoitettu lomakkeissa kahdella eri tavalla, joista toinen ei ole yleisen käytännön mukainen.

Jihadismitutkija Romain Caillet'n mukaan joissakin lomakkeissa on lisäksi logo, jota ei ole ennen nähty Isisin asiakirjoissa.

Winter sanoo nähneensä vastaavanlaisia epäjohdonmukaisuuksia aiemmin "todella huonosti tehdyissä väärennöksissä". Hänen mukaansa horjunta nimissä, logoissa ja kieliopissa on hyvin epätyypillistä Isisin asiakirjoille.

– Kun on kyse näin tärkeästä löydöstä, on tärkeää katsoa sitä niin epäilevästi, tarkkaavaisesti ja kyynisesti kuin mahdollista.

Carnegie-tutkimuslaitoksen jihadismitutkija Dalia Ghanem-Yazbeck puolestaan sanoi, että jotkin kielivirheet ja muut epäjohdonmukaisuudet voivat selittyä sillä, että Isisin byrokratia oli vasta kehittymässä vuonna 2013. Mediatietojen mukaan suurin osa lomakkeista olisi täytetty silloin.

– Nämä rekisteröintilomakkeet kerättiin taistelijoilta vuoden 2013 lopulla, jolloin Isisin valtiokoneiston kehittäminen oli vasta alkuvaiheessa, hän kertoi AFP:lle.

Myös Ghanem-Yazbeckin mukaan lomakkeet vaikuttavat huolimattomammilta kuin aiemmin vuodetut asiakirjat.

Isisiin perehtynyt France24-kanavan toimittaja Wassim Nasr arvioi viestipalvelu Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että epäjohdonmukaisuudet kyseenalaistavat ainakin joidenkin asiakirjojen aitouden.

– Ehkä osa tiedoista on aitoja, mutta ulkoasu on väärennetty, jotta tiedot saataisiin myytyä kovalla hinnalla eri ostajille, hän kirjoitti.

Lähteet: AFP