Herää keski-ikäinen! Mitäpä jos alkaisit tubettajaksi? – alkuun asiantuntijan viisi vihjettä

Suurin osa tubettajista on nuoria, noin parikymppisiä. Nyt mukaan on kuitenkin tulossa jo vanhempiakin ihmisiä, näin kertoo alan ammattilainen. Keski-ikäiset ja vanhemmatkin, mitäpä jos hyppäisimme sekaan? Miksi jättää tämä elämys kokematta ja jakamatta?

ilmiöt
Kuvassa youtube-videon alku. Avara, kuurainen peltomaisema, jonka keskellä kulkee suora tie.
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Jos haluan olla ajan hermolla ja aloittaa, mitä sitten pitäsi tehdä? Töttöröö Networkin vastaava tuottaja Sanna Rousi antaa viisi vihjettä tubettamiseen:

1. Tubettamiseen tarvitaan hyvä idea. Suunnitelma siitä, että pystyy tuottamaan sisältöä jatkuvalla syklillä. Ennen kaikkea täytyy olla sisältögenre, mistä tehdä sisältöä. Mistä tuntuu, että on paljon annettavaa.

2. Perehdy tekniikkaan, videoiden editoiminen on tärkeä taito tubettajalle.

3. Ole läsnä monipuolisesti eri somekanavissa. Youtube-sisältö on omanlaistaan, koska videot ovat yleensä monen minuutinkin mittaisia.Snapchatissa taas klipit ovat lyhyitä. Älä unohda myöskään Instagramia, Twitteriä ja Facebookia.

4. Ole karismaattinen, hanki oma persoonallinen tyylisi, ole kiinnostava ja selkeä!

5. Nimi. Tubettaja tarvitsee myös kiinnostavan, erikoisen nimen.

Genre voi olla vaikkapa hyvin arkisista asioista kertova videobloggaaminen. Myös sketsejä tai pelivideoita tehdään, urheilua on hyvin suosittua, sanoo Sanna Rousi.

– Videon sisältö riippuu valtavasti kanavasta. Yksi kanava on yleensä orientointunut tietyntyyppiseen sisältöön. Videoblogikanavilla on hyvin usein my day -tyyppistä sisältöä, missä käydään lävitse päivän sisältöä tai koostetta siitä, mitä viikon aikana on tapahtunut.

Urheilukanavalla voi keskittyä yhteen lajiin, vaikkapa jalkapalloon tai muuhun, mikä itseä kiinnostaa.

Entäpä olutharrastus-tubettaja, kunnallispoliittinen tubettaja, sohvatubettaja, lenkkitubettaja, kirjallisuustubettaja tai eläketubettaja! Tässähän on vain mielikuvitus rajana.

Ja vielä rautalangasta: tubettaminen - termi tarkoittaa siis sitä, että kuvaan ja julkaisen videoita verkossa Youtube -palvelussa.