1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ban Ki-moon toivoo Iranilta malttia ja järkeä ohjuskokeiden jälkeen

Iranin vallankumouskaarti on kertonut tehneensä useita lyhyen, keskipitkän ja pitkän matkan ohjuskokeita tiistaina ja keskiviikkona.

Ulkomaat
Iranin vallankumouskaartin sotilaat seuraavat ballistisen Zelzal-ohjuksen laukaisua.
Iranin vallankumouskaartin sotilaat seurasivat ballistisen Zelzal-ohjuksen laukaisua kaartin sotaharjoitusten aikana kesäkuussa 2011.EPA

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kehottaa Irania toimimaan kohtuullisesti ja maltillisesti. Kehotuksen taustalla ovat Iranin tällä viikolla tekemät ohjuskokeet, joilla maa on halunnut osoittaa puolustuskykyään.

Ban Ki-moon toivoo, että Iran ei kärjistäisi alueen jännitteitä. Iranin vallankumouskaarti on kertonut tehneensä useita lyhyen, keskipitkän ja pitkän matkan ohjuskokeita tiistaina ja keskiviikkona.

– Lähi-idän alueen nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä, ja näin pian Iranin pakotteiden poistamisen jälkeen, pääsihteeri toivoo Iranin toimivan maltillisesti, varovaisesti ja järkevästi, jotta se ei lisäisi jännitteitä harkitsemattomilla toimillaan, kertoo YK:n tiedottaja Stephane Dujarric.

Yhdysvallat on ilmoittanut, että mikäli Iranin väitteet ohjuskokeista osoittautuvat todenmukaisiksi, ne rikkovat YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa. Yhdysvallat saattaa viedä asian turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi