1. yle.fi
  2. Uutiset

EU-maat uusivat asedirektiiviä terrorismin pelossa – Suomen ja Ruotsin kansallisille erikoisuuksille ymmärrystä

Suomen mielestä puoliautomaattiaseita pitää voida käyttää metsästykseen, aseita pitää voida ostaa netistä ja myös alaikäisten pitää voida omistaa aseita.

Lailliset aseet
Pistooli ja muita aseita pöydällä.
Heikki Haapalainen / Yle

Sisäministerit kävivät torstaina Brysselissä läpi ristiriitoja herättäneitä kohtia asedirektiivin muuttamisessa. Suomi koki tulleensa hyvin ymmärretyksi.

– Meillä oli valmistellut kannat, joka ainut voitti. Neuvoston enemmistö oli samaa mieltä kanssamme, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) tulkitsi kokouksen jälkeen.

Suomalaisten mielestä puoliautomaattiaseita pitää voida käyttää metsästykseen, aseita pitää voida ostaa netistä ja myös alaikäisten pitää voida omistaa aseita.

Suomen ja Ruotsin tulkinnat eroavat

Orpo laskee, että Suomi sai tahtonsa läpi jäsenmaiden keskuudessa. Monessa kohtaa toiveet saivat ymmärrystä myös muiden ministereiden mielestä.

Ylen EU-lähteistä saamien tietojen mukaan maiden enemmistö ei kuitenkaan suostu sallimaan nettikauppaa. Ruotsi tulkitsee tämän päivän keskustelua maltillisemmin kuin Suomi.

– Näyttää hyvältä. Mutta puheenjohtajamaa tekee kompromissiesityksen, katsotaan mitä siinä on, Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman totesi kokouksen jälkeen.

Ylen lähteiden mukaan Suomi, Ruotsi ja Sveitsi olivat monessa ongelmakohdassa samoilla linjoilla, ja Itä-Euroopan maat kannattivat näiden esittämiä muutoksia.

Asia palaa käsittelyyn kesän kynnyksellä

Asedirektiiviä on ryhdytty muuttamaan, jotta terroristit eivät saisi aseita käsiinsä. Ruotsin sisäministeri huomauttaa, että yhtälö ei ole yksinkertainen.

– Breivikillä oli aselupa. Bataclanissa käytettiin laillisia aseita, osittain. Asiasta käydään oikeutetusti keskustelua. Mutta ei siinä ole kyse ruotsalaisten metsästysaseista, Ruotsin Ygeman kuvailee.

Suomi ja Ruotsi ovatkin yrittäneet saada eurooppalaisia ymmärtämään, että puoliautomaattiaseilla myös metsästetään. Suomi on vedonnut raskaimman kautta reserviläisten merkitykseen maanpuolustuksessa, mutta myös esimerkiksi aseharrastukseen.

Joka kahdeksas suomalainen omistaa laillisen ampuma-aseen. Se on korkein määrä koko EU:n alueella. Suomalaisia myös kuolee ammuttuna suhteessa enemmän kuin muita EU-kansalaisia.

Puheenjohtajamaa Hollanti tekee asiasta uuden esityksen, ja siitä keskustellaan suurlähettiläiden kesken. Asia palaa neuvoston käsittelyyn kesän kynnyksellä. Sen jälkeen laista pitää vielä päättää yhdessä europarlamentin kanssa.

Korjaus 11.3.2016 klo 19.50: Sitaatti "Bataclanissa käytettiin laillisia aseita" on poistettu väliotsikosta.

Korjaus 11.3.2016 klo 12.04: Ruotsin sisäministerin sitaattia "Bataclanissa käytettiin laillisia aseita" on täydennetty muotoon "Bataclanissa käytettiin laillisia aseita, osittain" videolta tarkistuksen jälkeen.

Lue seuraavaksi