Koe uusi yle.fi

Ukrainan kohukappale hyväksyttiin euroviisuihin – Venäjän vastalauseista huolimatta

Eurovision laulukilpailuissa toukokuussa Tukholmassa kuullaan Ukrainan edustuskappaleena Jamalan biisi 1944, joka järjestäjien mukaan ei riko kilpailun sääntöjä.

kulttuuri
Krimin tataari Jamala.
Krimin tataari Jamala edustaa Ukrainaa tämän vuoden euroviisuissa.Inna Sokolovska / EPA

Susanna Jamaladinovan eli Jamalan esittämä kappale 1944 kertoo vuodesta 1944, jolloin Stalinin käskystä noin 240 000 tataaria pakotettiin muuttamaan kodeistaan Krimiltä.

Laulajattarella on lähituntuma aiheeseen. Hän on tataarien jälkeläinen. Jamalan isoäiti ja isoäidin viisi lasta olivat karkotettujen joukossa.

Jamala on itse säveltänyt kappaleen.

– Eurovision laulukilpailujen johtoryhmän puolesta Ukraina voi osallistua kisaan kappaleella 1944, vahvisti Genevessä kokousta pitänyt Eurovision laulukilpailujen johtoryhmä.

– Laulun otsikko ja sanat eivät sisällä poliittista sanomaa ja näin ollen kappale ei riko kilpailun sääntöjä, johtoryhmä lisäsi tiedotteessaan.

Venäjä on vastustanut kappaleen esittämistä Eurovision laulukilpailuissa, koska maan mukaan 1944 sisältää poliittisen viestin.

Venäläisviranomaiset ja poliitikot Krimillä ovat arvostelleet kappaleen nostavan esiin vanhaa historiaa. Arvostelijoiden mukaan kappale myös halveksii Venäjän päätöstä liittää Krimin niemimaa Venäjään maaliskuussa 2014.

Lähteet: AFP